tisdag 3 augusti 2021

Sverige nästan sämst i EU gällande arbetslöshet

 Det brukade vara 18 miljoner arbetslösa i EU, men numera ligger det på kring 15 miljoner. Men Sverige har gått åt motsatt håll. Här har arbetslösheten ökat tre gånger om sedan den låg på ungefär detsamma som Tyskland nu ligger på 3,7 procent. Sverige ligger på över 9 procents arbetslöshet (har nu passerat 10 procent i juni 2021) medan genomsnittet i EU är på drygt 7 procent. Bara Spanien, Grekland och Italien har fler i arbetslöshet än Sverige inom EU. Stefan Löfvens löfte om EU:s lägsta arbetslöshet försvann redan 2020. 

Det är skamliga siffror för Sverige, men orsakade delvis av import av den arbetskraft som skulle ta hand om gamlingarna, oss 40-talister och äldre än så, som kostar och skulle kosta så mycket. Det har det tjatats om länge. Men nu visar det sig att nästan 45 procent av de inskrivna arbetslösa i Sverige kommer från andra länder än Europa. 

Hur kommer det sig då att Tyskland skiljer sig så mycket från oss? De tog emot en miljon asylsökande invandrare medan vi tog emot 163 000 år 2015. Men Tyskland ändrade sina lagar i början av 2000-talet, för att de hade en hög arbetslöshet genom sammanslagningen av Öst- och Västtyskland. De ökade flexibiliteten på arbetsmarknaden, nya jobb skapades och det blev lättare att få tillfälliga jobb. Långtidsarbetslösa fick svårare att tacka nej till jobb och a-kassan blev mindre generös. De asylsökande får inte söka asyl direkt i Tyskland utan registreras först och uppmanas söka asyl efter några månader. Medan i Sverige ingår de direkt i systemet med ersättningar från statskassan och blir genast asylsökande. 

Det har varit och är så synd om alla utomeuropeer, så vi har tagit emot dem och de är arbetslösa i många år. För de kan ju inte få något jobb om de har låga utbildningar och låga språkkunskaper. Följden har blivit att var och en som jobbar försörjer också någon som skulle kunna jobba, men inte gör det. Ungdomar som är 15-24 år är arbetslösa förstås. Kring en halv miljon brukar det vara. De arbetslösa i den gruppen är kring 24 procent. Som ni ser av nedanstående graf har ökningen av de utomeuropeiskt födda arbetslösa skett under de senaste decennierna. 




 


2 kommentarer:

  1. Intressant sifferredovisning. Förutom antalet beviljade asylansökningar är dock också antalet anhöriginvandrande av relevans, ca 45 000 första halvåret i år. Totalt sett har därmed det sammanlagda antalet per år visserligen minskat något från toppåret 2015, men inte särskilt mycket. Morgan Johansson vill dock inget hellre än att fokus enbart ska riktas mot antalet beviljade asylansökningar, då detta ger en "lugnande" bild av vilken belastning samhället utsätts för.




    SvaraRadera
  2. Jo så är det. Har överklagat till Förvaltningsrätten i Stockholm. Vi får se hur det går med bostadsbidraget.

    SvaraRadera