lördag 26 december 2015

Psykiskt sjuk knivskar tre

UPPDATERAT
En psykiskt sjuk man sköts av polisen för att de skulle kunna komma åt tre offer, som mannen hade knivskurit. Det hände på öppenvårdskliniken på Sahlgrenska i Göteborg. En man och två kvinnor är skadade, varav mannen livsfarligt. De båda andra är svårt skadade, men där lär tillståndet vara stabilt. Det är en anställd och de båda andra är själva patienter på avdelningen.  Den misstänkte gärningsmannen lär ha knivskurit sig själv innan han sköts av polisen. 

Något sådant här ska inte kunna hända, men det går utför med vården i Sverige. Och många tas också in på psyket, som inte kan ta hand om sig själva särskilt bra utan som mår dåligt på grund av hur samhället ser ut.

Den senaste veckan har fyra konstaterade mord och dessutom två misstänkta mord begåtts i Sverige. Det är väldigt stora siffror. De flesta morden begås med kniv precis det vapen, som också användes här. I Sverige verkar det vara ett trendbrott av de låga siffror med döda och skadade som hitintills har varit. Sedan i somras har det begåtts omkring tre mord i veckan, vilket blir kring 150 mord på årsbasis. Nuvarande statistik säger att vi har mellan 70-110 mord per år i Sverige.

Denna psykmottagning på Sahlgrenska, som ligger i Gamlestaden, är nu stängd. Det är inga högriskpatienter som vårdas på den öppna avdelningen, men tydligen kunde inte personalen bedöma den här mannen korrekt.
18:40
Det fanns sex patienter och fyra eller fem anställda inne på avdelningen när mannen attackerade. Läkare, psykolog, kurator och sjuksköterska finns på avdelningen och denna avdelning tar emot patienter med ångest- och depressionstillstånd, personlighetssyndrom plus neuropsykiatrisk problematik. Personlighetssyndrom innefattar både schizofreni och paranoia, förföljelsemani. 
27.12.2015
Den man i 45-årsåldern som skadades svårast i går är inte längre livshotande skadad. Läget betecknas nu som allvarligt, men stabilt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar