onsdag 24 februari 2016

Marilyn Nevalainen fritagen

UPPDATERAT
Det verkar vara en sällsynt trist historia där en flicka som var omhändertagen i fosterfamilj i Borås stack iväg till IS med sin pojkvän. Hon var bara 15 då och är 16 år nu. Hon fick ett barn med sin pojkvän och han är nu död. Hon klagade till sina föräldrar att det var så uselt hos IS. De bodde i ett hus utan vatten och elektricitet så hon ville hem. Nu finns hon i medier över hela världen för hon är fritagen av en kurdisk antiterrorgrupp och ska komma hem till Sverige inom några dagar är det sagt. 

Hon kallas för Marlin Stivani Nivarlain och också för Marilyn Stefanie Nevalainen i utländska medier. Men i Borås bor bara Nevalainen, som har sitt ursprung i Finland. Marilyn var bara en okunnig flicka som sveptes iväg av den underbare pojkvännen. Han lovade henne säkert guld och gröna skogar. Själv känner hon sig lurad och missledd. Hur det har gått med barnet undrar jag förstås. Inga nyheter där. Kommer hon att straffas? Tror knappt det.

Här kan ni läsa om henne. Och här kan ni läsa mer.

25.2.2016
Här berättar flickans farfar i 70-årsåldern om den oro som familjen har känt för henne. Han berättar att föräldrarna har varit så oroliga att de har fått sjukskriva sig. Han själv bor i en prydlig villa och har fyra barn plus ett antal barnbarn. Han tror att det är två som ska hem till Sverige, vilket betyder att hon ska ha med sig sonen som är bara kring halvåret. Uppenbarligen har kommunikationen till denna flicka inte fungerat. Hon hade enligt hennes farfar ingen aning om vad IS var för hon följde inte med nyheterna. Och ingen annan i hennes omgivning gjorde det tydligen heller. Ingen kunde varna henne för denne IS-anhängare när han träffade henne när hon var 14 år. Här är en video med pojkvännen. Enligt honom är alla rasister i Sverige, hennes familj och alla andra "kuffar".
26.2.2016
Det är Marilyns pappa och mamma Pasi och Ann-Kristin Nevalainen som säger att det är samhällets fel att deras dotter hamnade i Syrien. Det var föräldrarna själva som lämnade över henne till en fosterfamilj eftersom dottern hade problem med droger och skolk. Det var mamman i fosterfamiljen som släppte av de båda vid stationen för att de hade sagt att de ville åka till Stockholm. Men hon kollade inte med de biologiska föräldrarna eller brydde sig inte om att ta reda på om de hade anlänt till Stockholm. De sociala myndigheterna underlät sedan att efterlysa dem och lät därmed flickan passera åtta gränser utan pass. Marilyn Nevalainen hade kunnat stoppas från att åka till Syrien och hade inte behövt uppleva vad hon nu har gjort. Ansvaret faller tungt både på de biologiska föräldrarna, på fosterfamiljen samt på sociala myndigheter. Pojkvännen var under utredning för brott i Sverige och hade anlänt från Marocko till Sverige två år innan han tog med sig flickvännen till IS. De var gifta på islamskt vis sedan förra året.
9:20
Enligt SVT är Marilyn Nevalainen tillbaka nu i Sverige.
28.2.2016
Här skriver The Guardian om hur segregerat Göteborg är, värst nästan i Europa, och att denna bygd är grund för att rekrytera IS-krigare. Magnus Ranstorp, terrorforskare, berättar att denna Marilyn Nevalainen kom från en något dysfunktionell familj och att hon föll för fel kille. Haisam A-Rahman berättar att det länge har funnits högerextremism i Sverige, men att religiös extremism är något nytt. Vänsterextremism nämns förstås inte. Och dessa flickor kan bli omvända på mycket kort tid, säger han, och drar ett exempel på en 15-åring, som omvändes under sex veckor. Hon skulle till Turkiet och sedan vidare till Syrien, men stoppades. Att detta med segregering har pågått under årtionden är ingen hemlighet för oss som bor här och att Sverige är mycket illa ute nu när samhället blir ännu mer segregerat är naturligt. Det finns ingen återvändo. Sverige är sedan länge inne på vägen mot ett sådant samhälle genom att importera så många utifrån, som står på en helt annan grund än resten av befolkningen i Sverige.
14.12.2016
Här finns en uppföljning eftersom SVT1 gör två program om detta i Dokument inifrån. 

2 kommentarer:

  1. Så nu får svenska skattebetalare betala för hennes unge. Så länge nu bidragssystemen räcker, sen är hon ensam. När hon skaffade barn med utlänningen upphörde hon att vara nordisk. Jag känner noll sympati för den här personen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får känna precis som du vill. Det har inte riktigt med saken att göra. Det oerhört trista är att inte svenska samhället har kunnat ta hand om henne bättre. Hon är fortfarande inte myndig, utan ett barn som har fått ett barn.

      Radera