fredag 12 februari 2016

Vapenvila i Syrien

UPPDATERAT
Gladrapporterna från München säger att det blir vapenvila inom en vecka efter fem års krig i Syrien och tio procent av befolkningen dödad. Kan det vara sant? Omedelbar nödhjälp ska också sättas in då till belägrade områden. Omkring 60 000 är just nu på marsch bort från kriget i Aleppo och mot belägrade byar och städer, där det råder svält. 

I en hel vecka ska det råda eld upphör i området till att börja med och nödhjälp ska det bli omedelbart enligt John Kerry, USA:s utrikesminister, som inte drog sig för att skylla en del av eländet i landet på Ryssland. Kring 470 000 har dödats i Syrien genom direkt våld och genom att regimen använder svält som vapen och att det varken finns mediciner eller sjukvård. 

Ifall det nu verkligen blir vapenvila och att den förlängs efter denna vecka i tiden så kan det börja bli mera normala tillstånd i landet och befolkningen ska inte längre behöva belägra gränsen mot Turkiet. Vi lär få se hur det går.

Jag minns en annan överenskommelse i München år 1938 med eftergifter mot en viss tysk ledare, som hette Hitler och där Englands premiärminister Chamberlain kom hem och viftade med denna överenskommelse, som inte betydde ett dugg. Men vi ska väl inte måla fan på väggen innan det finns en utvärdering och handling har visat vad Syrien egentligen vill. 

Men visst har det varit korkat av president Assad att vara med och ta död på tio procent av befolkningen och förstöra landet. Borde han tycka själv vid det här laget. Han har ändå gått på universitet i Damaskus i sex år. Eller är det okej att göra så enligt hans normer? Fast han är utbildad läkare? Han har dessutom jobbat i London som läkare och det var att hans bror dog i en bilolycka som gjorde honom till president i Syrien. Han var inte intresserad av politik. Rysslands utrikesminister Lavrov har också lovat vapenvila i området. Vad de båda stormakterna säger har förmodligen större betydelse än vad president Assad vill.
13.2.2016
Nej då president Assad vill inte alls sluta kriga utan han ska fixa det här inom ett år. Och då är det viktigaste att skära av vägen från Aleppo till Turkiet. Han kommer således att fortsätta att ta död på sitt folk. Så sorgligt. Han vill inte ha några rebeller i landet. Han ska ordna det här. 


President Assad (mitten) har tills nu blundat för sitt folks lidande.
Detta trots att han egentligen är läkare och inte politiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar