onsdag 11 maj 2016

Sverige vinner Eurovision

UPPDATERAT
Det finns ingen möjlighet till något annat eftersom svenskar skriver låtar åt andra länder och de kommer med i finalen. Sverige har hjälpt Tjeckien, Ryssland, Azerbajdzjan, Armenien, Cypern, Österrike och Malta att komma till final i år. 

Men vi hoppas att Sverige slipper vinna på riktigt i år för då måste vi återigen stå där som värdar för hela spektaklet. Kostnaden är på 100 miljoner för Stockholms stad i år enbart. Visserligen kommer det lite turister till stan, men vinsten lär ändå inte kännas så stor. Kostnaden är fyra gånger så stor i Stockholm som när Malmö höll i sångtävlingen 2013. Då betalade Sveriges Television 125 miljoner kronor och SVT hade bestämt att det inte skulle bli dyrare denna gång för licensbetalarna. Bolag sponsrar förstås det hela också så att allt som allt har spektaklet en omsättning kring en halv miljard.

Nästan 50 000 kom till föreställningarna då i Malmö 2013 och av dem var drygt 30 000 turister. Malmö och Skåne hade en utökad omsättning på 160 miljoner tack vare Eurovision. De dynamiska effekterna av arrangemanget gjorde att besökarna fick en positiv bild av Malmö och kunde tänka sig att komma tillbaka. Drygt hälften av de utländska turisterna sade att de kunde göra detta. Staden ansågs välkomnande. 

I morgon torsdag sänds semifinal nummer 2 från Globen i Stockholm. Arton länder tävlar då om en plats i finalen. Tio länder går vidare. Finalen blir den 14 maj i Globen. Sammanlagt 26 länder tävlar och 200 miljoner TV-tittare ungefär ser på finalen. Sveriges egen Frans går ut som nummer nio på lördag.
13.5.2016
Ganska skönt att Sverige är enda nordiska land som deltar. Det hela är ett jippo där man har försökt att få med alla underliga länder i världen. Tonvikten ligger på Ryssland. Vi hoppas de vinner så att de kan tävla vidare med sina grannländer. Australien har tagits med för att få in ett element av något annat än Europa. Vore också roligt om de vann så att det istället blir en världstävling och inte något för enbart vår världsdel. Här kan ni lyssna på Australiens bidrag Sound of Silence. Det ger rysningar. 
Här är startordningen: 
1. Belgien
2. Tjeckien
3. Nederländerna
4. Azerbaijan
5. Ungern
6. Italien
7. Israel
8. Bulgarien
9. Sverige
10. Tyskland
11. Frankrike
12. Polen
13. Australien
14. Cypern
15. Serbien
16. Litauen
17. Kroatien
18. Ryssland
19. Spanien
20. Lettland
21. Ukraina
22. Malta
23. Georgien
24. Österrike
25. Storbritannien
26. Armenien

15.5.2016
Det blev en politisk vinst för Ukraina, som vann med sin Rysslandskritiska låt 1944. Det var publiken som gav dem vinsten. Experterna hade annars Australien som vinnare. Vinnarlåten handlar om när tartarerna tvingades bort från Krim. Ett likadant öde nästan som nu när Krim återigen är ockuperat av Ryssland.  Och det var detta politiska budskap som vann över det musikaliska. Den smärta som finns i orättvisor i världen. Vinnarens gammelfarmor tillhörde de som tvingades bort. Släkten är muslimska tartarer.
Stockholm en välkomnande stad för turister
i samband med Eurovision.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar