måndag 21 november 2016

Mamma och pappa stödjer de nya kriminella

De kriminella som ingår i gäng är inte en del av oss. Inte på det sätt som tidigare gängmedlemmar kunde ses. De hade familj som betraktade dem som kriminella, men föräldrar till nya kriminella ingår i klaner och kan se grabben som en bra unge som drar hem pengar till dem. De är inte integrerade i samhället utan lever i klanen och det gör deras barn också. 

De nya kriminella har inte samma värderingar som resten av samhället. De struntar totalt i hur det svenska samhället tycker att de borde uppföra sig. Detta skriver Thomas Ahlstrand, åklagare i Göteborg. Ingenting biter på dessa kriminella, menar han, utom att låsa in dem väldigt länge och hoppas på att detta nya går över. Eller också fånga in dem tidigt som unga tonåringar, både flickor och pojkar, och ta in dem i samhället. Men hur ska det gå till? Det låter som om de skulle behöva börja jobba i trettonårsåldern. Och då med enbart gamla svenskar, som har säkra demokratiska, västerländska värderingar.

De nya kriminellas lojalitet ligger hos familjen, klanen, kompisarna, gänget och kvarteret, menar åklagare Ahlstrand. Och de ser fängelsestraff bara som ett avbrott, något trist. De har inte kommit snett i samhället, de är inte utslagna. De har valt den kriminella banan. De har en total kärlek till mamma och en blind respekt för pappa och det motsvaras ofta av detsamma tillbaka. De lever i en bubbla av egna värderingar. Deras kultur är helt enkelt inte densamma som i landet de bebor.

Detta är i grunden ett demokratiskt problem. De kriminella har inte tagit till sig att de ingår i ett samhälle. De kör sitt eget race och allt är tillåtet. Deras fiender ska helt enkelt bort. De är som utomjordningar som plötsligt har landat i vårt demokratiska samhälle. De går in i en våldsspiral och kan snart inte känna annat än hat, rädsla, triumf och ångest. Det blir deras eget egenskapade helvete, som inte tar slut förrän de själva dör. Skjutna eller knivhuggna.

Här har jag skrivit om de misstänkta morden/dråpen i Sverige i år, som i slutet av oktober uppgick till 128 stycken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar