tisdag 15 november 2016

Så här förstörs ängarna på Värmdö

UPPDATERAT
Här nedan är nytagna bilder från Hemmestatorp på Värmdö. Jag var där vid 9-tiden i dag. Kommunen har beslutat att bygga 30 modulhus för omkring 100 nya invånare på gammal åker- och ängsmark. Längs en sträcka på kring 500 meter förstörs naturen. Kommunen har haft mycket bråttom och har inte meddelat detta annat än till ett fåtal. Entreprenören började borra för att spränga i morse och då ringde en boende till polisen. Enligt kommunen hade de inte tillstånd. När jag var där och fotograferade var det lugnt. Bara en lastbil jobbade vidare med den mycket breda vägen. Ser ni att väg 274 går alldeles bredvid till vänster?
11:13
Enligt boende hade entreprenören ingen aning om vad som skulle byggas. Denne sade att ovan mark fick de inte spränga, men det var okej under mark. Så smyger man in och gömmer vad som pågår från kommunens sida.
16.11.2016
Nedan ser ni bildbevis på att kommunen ljuger när de säger att de bara ska lägga avloppet ytligt och inte spränga ovanför marken. Sprängningen var förberedd. Bilden tagen av boende i Torsby. En boende fick stoppa detta. Kommunen har ingen koll. Kommundirektören har överlåtit detta till projektledaren Monika Fransson, som uppenbarligen har andra order än vad som sägs offentligt. Bilden är inskickad av boende till Monica Pettersson kommunstyrelsens ordförande och ledare för moderaterna. 

Här har jag tidigare skrivit om detta.

"Kalla den Änglamarken eller Himlajorden om du vill, 
jorden vi ärvde och lunden den gröna."
visa av Evert Taube


En lastbil jobbar vidare med att
förstöra ängsmarken. 
Här ligger rester av torparens vedermödor.
Hästskor och ett beslag från vagn.
I skogen brevid är utsatt pinnar för hus. 

Skogen får också ge vika.

Vägen är dragen ända fram till den asfalterade sopstationen.
Än så länge ligger torparens hus kvar.
På andra sidan den befintliga vägen. 

En ny väg över ängarna alldeles bredvid den gamla vägen 274.
Torparens boningshus finns kvar. Ännu. 

Bredvid stenöknen.


2 kommentarer:

 1. Hur går det?
  Är sprängningarna stoppade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror knappast det. I går stod där en bil från en bergsprängarfirma och kommunen kan ju alltid tillåta sprängning i efterhand. Om det inte finns tillstånd redan. Full fart iaf med bygget, ett tiotal hantverkarbilar parkerade på ängen och grävskopor plus lastbilar jobbar.

   Radera