tisdag 24 januari 2017

Datorerna tar över

Redan i filmen Terminator har datorerna tagit över. Människorna ska utrotas och Skynet styr världen. Året är 2029, men för att lyckas med detta måste datorn ändra dåtiden. Så en människoliknande robot skickas bakåt i tiden för att döda en kvinna, vars ofödda son kommer att bli mänsklighetens enda hopp. Skräckversionen närmar sig i verkligheten och det supernya sjukhuset Karolinska slås ut av något så enkelt som att människan lägger till en sekund till tiden. Det gjordes på nyårsafton inför det nya året 2017. 

Telefonerna och patientlarmen slogs ut och fast ledningen säger att detta är åtgärdat så har det fortsatt. Det var den extra sekunden som låste hela systemet. Så känslig är elektroniken. Det var en liten app som hakade fast sig vid detta att det fanns en alldeles felaktig sekund tillagd. Det är naturligtvis inte datorernas fel utan människors. När filmen Terminator gjordes 1984 fanns knappt något av detta som finns i dag. Och inte appar.
Schwarzeneggers paradroll som robot
från framtiden. 

Det har blivit ett skifte i tekniken, som många äldre inte omfattar. Det är de yngres värld. Revolutionen för världen kom aldrig med en omgjord mänsklighet utan den handlar om nollor och ettor. Och för ett sjukhus med ansvar för människors liv är det katastrofalt att nollor och ettor ska bestämma. Det är mänsklighetens historia i ett nötskal, som utspelas nu på Karolinska. Från gång till annan har människor blivit lika jättar och trott att allt skulle lösas med större och bättre. Övermodet har gjort att sådana välden som Romarriket gick under. Inte heller förlossningsvården i Stockholms län hade ett fungerande datasystem i helgen. 

Och fortfarande lever vi i ett universum, där solen bestämmer hur tiden är. Så därför måste en skottsekund läggas till för att inte jorden ska råka i otakt. Precis som att vi vart fjärde år lägger till en dag i februari. Människan är ganska liten i det stora hela och tvingas att ta hänsyn till de större makterna runt omkring. Vetenskapsmännen vill att jorden ska gå i takt med solen. Exakt. Det ställde till det på Karolinska. Och riskerar fortfarande att skada och döda människor. Terminator närmar sig. Det är inte så långt till 2029. Och tyvärr blir vi inte klokare som mänsklighet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar