söndag 23 april 2017

Spännande i Frankrike

UPPDATERAT
De första resultaten från presidentvalet visar att det är helt lika mellan de båda främsta kandidaterna. Emmanuel Macron och Marine Le Pen ligger båda på 23 procent av rösterna vardera. 
21:35 
Macron leder med nästan 24 procent vid halvtiotiden medan Marine Le Pen har sjunkit något till lite under 22 procent. Men det blir en andra valomgång den 7 maj mellan de två främsta kandidaterna och då blir det ett riktigt resultat. Presidenten i Frankrike har ordförandeposten i regeringen och har makt att utse ministrar, men måste få förslag från premiärministern, som han delar makten med. Tidigare presidenten var Hollande från socialistpartiet, men han ställde inte upp. 
21:55
Nu har Le Pen gått upp i ledning med drygt 24 procent när 20 miljoner dvs hälften av rösterna är räknade. Macron ligger på drygt 22 procent. 
24.4.2017
Och presidentvalet visar att världen har förändrat sig. En uppstickare som är socialliberal och en som är högerkonservativ och invandrarfientlig. Europa har fått nog av kalabaliken kring detta. Macrons hustru är mycket äldre. Hon är 25 år äldre, blir 65 nästa år och var hans lärare. Han är 39 år. 
9:33
Börsen steg och euron stärktes för nu är marknaden säker på att Emmanuel Macron blir Frankrikes näste president. 
Faksimil från Le Figaro klockan 20:12


Och så här blev resultatet. Blir en ny omgång den 7 maj.
Faksimil från Le Figaro 24 april. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar