torsdag 6 juli 2017

Grattis till priset Viralgranskaren!

Viralgranskaren på Metro vinner Sociala medier-priset på 100 000 kronor för sina insatser att uppmärksamma källkritik på internet. De har deltagit i kampen mot falska nyheter och det är Borås stad och Högskolan i Borås som delar ut detta. Viralgranskaren hörde av sig till mig i våras efter terrorattentatet på Drottninggatan för att jag blev utsatt för en kampanj på internet. 

Det gällde uppgiften att det var Ebba Åkerlund som hade blivit dödad på Drottninggatan. Jag hade säkra källor på att det var så och publicerade detta. Jag länkade mitt blogginlägg till mitt facebook-konto och till twitter och de flesta förstod att det var ett sorgeinlägg, men en mobb förföljde mig för att jag hade omtalat detta. Varför är än i denna dag oklart. Jag brukar aldrig ge efter för mobbar och gjorde det inte nu heller. Men när Johan Macéus hörde av sig från TV4 och bad mig ta bort detta från bloggen på föräldrarnas begäran tog jag bort Ebba Åkerlunds namn i texten och hennes bild. Att ta bort hela inlägget hade varit att censurera mig själv. Vi har inte censur i det här landet utan yttrandefrihet. Och det var sant att det var elvaåriga Ebba Åkerlund som var död.

Jag tror att föräldrarna var så chockade att de inte ens själva begrep vad de gjorde när de bad mig ta bort det jag hade publicerat. De visste att det var en sann nyhet. De hade fått veta dagen innan att deras flicka var död. Kanske var det mobben som fick dem att be om detta. Jag har länge i flera år varit förföljd av människor, som vill tysta mig och det ville de nu också. 

Många hotade mig på facebook och lade ut min adress och personuppgifter. Jag tog bort länken där för att slippa fler hotfulla kommentarer. De jublade över detta för de ville att mitt facebook-konto också skulle försvinna. De anmälde mig till facebook. Så blev det inte. Jag hade publicerat en nyhet om vem som dog på Drottninggatan för en terrorists framfart. Det var inte något fel i det. Jag var och är fortfarande förtalad på nätet och det går tyvärr inte att komma åt detta. Många journalister råkar ut för detsamma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar