tisdag 4 juli 2017

Östra Afrika länderna som Gud glömde

I morse satt de där i Gomorron-programmet i SVT, ett par journalister: Erik Wiman reporter och Magnus Wennman fotograf,  som hade varit i östra Afrika på Afrikas horn och hittat svält och elände. Båda från Aftonbladet. Den hungrande bilden av Afrika har vi matats med i närmare hundra år eller ännu längre. Det var det jag hörde som liten och fortfarande är det så Afrika framställs. Afrika utvecklas aldrig, men att vi får se dessa bilder av svältande barn och torka plus krig som hela tiden pågår, gör att vi som vita människor kan känna oss överlägsna för vi är biståndsarbetare och skänker pengar.  Afrikanska människor är hjälplösa offer som aldrig kan hjälpa sig själva. Vi i Sverige blir hjältar, goda och kraftfulla som vi är. Rollerna är ständigt desamma.

FN och biståndsorganisationer skulle inte klara sig utan offerbilderna. FN har i mars påtalat vad som nu pågick igen. Själv har jag för länge sedan stängt öron och ögon för detta lidande, som aldrig upphör. Det blir pornografiskt till slut. Att titta på elände och ständigt förundras över människors misslyckande. Nu kan ett helt Stockholm med barn att dö till jul säger en av de bådas bilder, som visas på Fotografiska i Stockholm. Vi ska föreställa oss hur det skulle kännas. Att det är vita biståndsarbetare som används på bilder från Afrika beror av att då får de olika organisationerna in mer pengar. Att det är en vit reporter och en vit fotograf som har varit där är för att vi ska känna att de är goda människor och att vi borde bry oss också. Ännu en gång. Vi vita överlägsna västerlänningar.

Gynnar det verkligen Afrika att ständigt vara offer och utsatt för katastrofer? Varför kan inte människorna i Afrika gå vidare och ta till sig att det inte går att försörja alltfler människor när de ständigt blir beroende av utifrån kommande hjälp. Och när motsättningarna och krigen aldrig upphör. På Afrikas Horn bor numera 100 miljoner människor och naturen är hårt ansatt. Många djurarter är utrotningshotade. Det är rent rasistiskt att framställa afrikanska människor som att de aldrig kan begripa sitt eget bästa. Utställningen på Fotografiska är till förmån för Rädda Barnen. En av de organisationer som inte klarar sig utan svältande barn. 

En utställning på Fotografiska i Stockholm. 
Faksimil från Gomorron Sverige. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar