torsdag 5 oktober 2017

Kasuo Ishiguro får Nobelpriset i litteratur

UPPDATERAT
Kasuo Ishiguro får Nobelpriset i litteratur 2017. Jaha ännu en författare jag inte har hört talas om. Men han lär ha avslöjat vad som döljer sig under ytan i vår tid eller något sådant. Hörde jag Sara Danius nyss säga.
13:17
Jo han skriver på engelska och presenterades som en engelsk författare av Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Just nu var sotaren här och förde oväsen så jag blev lite störd. Denne Kasuo Ishiguro har "med romaner med en stark känslomässig verkan blottat avgrunden av vår skenbara hemhörighet i världen", enligt Svenska akademien. Vet inte vad det betyder, men jag har inte läst något av honom heller. Får väl reparera skadan eller åtminstone läsa om vad han har skrivit. Han flyttade till England när han var fem år så han hade tur kanske, som så tidigt blev introducerad till det engelska språket.
13:28
Filmen Återstoden av dagen har jag sett några gånger och den är mycket bra. Bygger på hans bok med samma namn. Men jag har inte läst den. Filmen var en njutning i undertryckta outtalade känslor, som förstods mot bakgrund av den europeiska politiken. Och handlade förstås om engelsk över- och underklass. Filmen Never Let Me Go har jag också sett. Märklig och intressant. Dock inte läst romanen av Kasuo Ishiguro som den bygger på. 
15:21
Det är en ära som tar andan ur mig, säger Kasuo Ishiguro, och är därmed inte lika avståndstagande och motsträvig som Bob Dylan var förra året. Då fick akademien tjata på honom för att han skulle uppfylla det som behövdes för att få behålla de åtta miljoner han fick.
6.10.2017
Kasuo Ishiguro har sagt i en intervju: "Det är något väldigt sorgligt över hur de flesta av oss accepterar våra liv." Jag tycker att man kan se det tvärtom: Att det är heroiskt hur människor står ut med sina liv. Hur de klarar att ta sig igenom svårigheter och motgångar utan att gå under. Eller som professor Bodil Jönsson sade på TV i senaste programmet om Meningen med livet: Att hennes årsringar blev som tjockast när hon hade svårigheter att gå igenom. För de åren gjorde mest avtryck. De var mer betydelsefulla än de lätta åren, som bara gled förbi. 

Här skrev jag om Bob Dylan. Han kom inte och tog emot priset ur kungens hand och levererade ett tal till slut som var rätt undermåligt. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar