tisdag 30 januari 2018

Varför behöver vi Akilov som terrorist?

Nu börjar snart rättegången mot terroristen Akilov i en säkerhetssal i Stockholms tingsrätt. Denna rättegång har 155 målsägande och det är viktigt för alla att den kommer igång nu snart ett år efter att fem människor mejades ned och dog på Drottninggatan och på sjukhus. Han blir den störste syndabock vi har haft sedan urminnes tider. Varför har han tagit på sig den rollen? Enligt hans bror beror det av att vi har så mycket frihet i vårt samhälle. Här får vi göra vad vi vill medan i hans hemland Uzbekistan finns det ingen sådan frihet alls. 

Kan då en människa skylla på för mycket frihet? Är det inte så att vi har en fri vilja och ansvar för vad vi gör? Jo naturligtvis är det så och den som har missuppfattat detta lär stöta på patrull förr eller senare. Chocken över denna händelse fick masspsykos att bryta ut när jag avslöjade att det fanns en 11-åring Ebba Åkerlund som hade dödats i detta terrordåd. Det var de rättrådiga som attackerade mig i chocken över att en främling hade gjort detta. För inte kunde dessa nya svenskar vara så onda. Inte dödade dessa barn i terrordåd. Nej det måste finns någon annan att anklaga.

För vi hade världens bästa land Sverige som tog emot alla som ville komma hit och tog hand om dem. Inte vände de sig då mot oss och dödade oss? Nej så var inte världen skapad. Det skulle i så fall få allt det vi hade byggt upp under så lång tid att raseras. Spegeln sprack från kant till kant skulle man kunna säga och det vi såg var inte längre så vackert. Vi har levt på denna kulturens lögn sedan långa tider. Jag hade själv kvinnor i min släkt i början av 1900-talet som var helt inne i kolonialismens tänkande att vi skulle rädda de svarta i Afrika och missionera för dem så att de insåg kristendomens storhet och blev frälsta. 

Detta tänkande att vi vita och goda kristna måste rädda världen har dominerat vår kultur och gör det fortfarande. Och det medför att vi tror att andra kan anpassa sig bara de får komma hit och njuta av de välfärdens frukter som vi har skapat. Men så enkel är inte en människa. Alla som tar sig hit har bagage med sig och inte bara då ett materiellt sådant utan också ett själsligt och känslomässigt. Människor kan vara så annorlunda att de verkar att komma från olika planeter. Men på ytan kan alla vara anpassade ända tills skalet och ytan någon gång brister.

Som jag ser det är det här en övergångstid för vår jord. Det talas så mycket om miljön att det är den vi måste rädda och försvara. Men det är väl viktigare att rädda det som finns inom människor? En människas själ och utveckling rent andligt är hierakisk. Barn som har vuxit upp och har en inbyggd egen moral och ett samvete kan inte utan vidare gå emot sig själva. Lastbilschauffören såg terroristen när han hade kapat hans varubil och han har beskrivit det som att Akilov  "hade en galen blick". Jo självklart var det så. Besatt av ondska, galen och förvirrad, inställd på att göra ont. Finns det onda människor? Nej det anser inte jag. Men det finns människor som kan använda sig själva som redskap och göra mycket ont. 

I bakgrunden lurar den förvridna variant av religion som extrem islam utgör. Där allt är vänt upp och ned och ut och in. Där män som tar död på andra i religionens namn genast kommer till paradiset när de själva dör och får åtnjuta hundra jungfrur på en förmiddag. Det är en beskrivning som unga män går på lurade av de äldre. De kommer att få 80 000 tjänare och 72 hustrur plus ett palats gjort av pärlor, smaragder och rubiner. Det är som en saga ur Tusen och en natt och har inte ändrats på tusen år. Som C G Jung har sagt: ingenting försvinner någonsin ur det omedvetna och sagor som dessa kan poppa upp igen och ta unga män och kvinnor i besittning.

Så tröttsamt att vi nu måste uppleva månader av rättegång, men någon mening måste det väl ändå vara med detta. Att ondskan slår till i världen nästan hela tiden. Det borde väl vara för att vi som människor ska upptäcka vad som är viktigt och hur vi ska gå vidare till att få en bättre jord och bättre samhällen i världen. Ondska och godhet står som två stora kontraster mot varandra. Och det är viktigare än någonsin att se detta. Att urskilja vad som är det ena och det andra. För inget är banalare än den genomarbetade ondskan, där en tjänsteman i det tyska nazistiska riket kunde ta död på hundratals människor under en dag och sedan gå hem och leka med sina barn. Den sortens ondska är inte borta ut världen. Den har enbart vilat ett tag i människors undermedvetna, bidande sin tid. 
Det krävs mod att stå emot masspsykos
eller ett barn som är oskyldigt.
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar