tisdag 17 juli 2018

Människor dör i värmen


Skönt med ac i huset.
Det hjälper. 
UPPDATERAT
Jo det är farligt med temperaturer över 30 grader och en klass 2-varning är utfärdad för detta. Själv åkte jag och handlade i morse och tog mig hem sedan. Har haft ac:n på hela dagen inomhus, för fläkten som värmer huset på vintern kyler nu istället. Och så tar jag kallt vatten på handlederna, ansiktet och huvudet. Det hjälper och duschar om det blir för hemskt. Dricker en massa vatten också. Så är det att vara 70plus. 

Men inte behövs det att samhället tar något mer ansvar för detta. Det blir inte "varmare år efter år" som professor Rocklöv i Umeå påstår. Han är inte professor i klimat utan i epidemiologi. Det var lika varmt när barnen var små i början av 90-talet. Då var vi vid badplatsen hela dagen. Annars har det varit rätt kallt och regnigt en del somrar. Men som sagt människor dör i värmen åtminstone i Kanada och USA. Ta hand om er där ute!

Och jag minns sommaren 1954 när det brann i skogen på Ingarö för det var så varmt och torrt i skogen. Brandkåren lyckades släcka bara 50 meter från vårt hus. Och spåren efter branden syntes i många år. Nu brinner det på många ställen i Sverige och särskilt Hälsingland är utsattMen hav tröst i morgon kommer två flygplan från Italien och vattenbombar med 6 000 liter per gång. De ska stanna i åtta dagar. Vi har också fått hjälp från Norge med räddningshelikoptrar. 
18.7.2018
Ett flyg från Italien har anlänt och sätts in i Härjedalen, där det anses vara mest akut. Det andra flyget hade tekniska problem. Det brinner också i Hälsingland som sagt och i Jämtland, men dessa ställen får vänta. Inrikesministern Morgan Johansson tycker att Sveriges beredskap är god och att detta är ett exceptionellt undantag vad gäller skogsbränder, som har startats av blixtnedslag. Fler plan behövs för detta, men det är en EU-fråga, menar ministern, och särskilt i vårt land och i grannländerna behöver flyg placeras av EU.
17:33
Frankrike är snälla och hjälper Sverige med två nya canadairplan för att bekämpa elden. Lika stora som de italienska. Byggda för vattenbombning. De skickas i morgon. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar