torsdag 19 juli 2018

Rysk nervgas i parfymflaska dödade kvinna

UPPDATERAT
Trebarnsmamman Dawn Sturgess dog 44 år gammal när hon hittade en bortkastad parfymflaska i en park. Hon sprejade innehållet direkt på sin hud och dog efter åtta dagar på sjukhus i början av juli. Hennes partner Charlie Rowley skadades när han kom i kontakt med ämnet, men överlevde. 

Tidigare i år skadades dubbelagenten Sergei Skripal och hans dotter Yulia när de attackerades med den dödliga nervsubstansen i sitt hem i Salisbury. De kollapsade den 4 mars på en parkbänk. Den engelska polisen menar att de nu har fastställt att det är ryssar som utförde detta dåd. Ryssland har hela tiden förnekat detta. I Skripals hem fanns den största koncentrationen av nervgiftet på dörrhandtag. Polisen undersöker nu vilka ryssar som anlände till landet kring tiden då dottern Yulia kom från Moskva.

Denna historia är minst lika underlig, som vad som hände under kalla kriget på 70-talet, då ett paraply användes för att ta död på den avhoppade dissidenten från Bulgarien Georgi Markov. Han fick en platinakula inskjuten i vaden med hjälp av ett paraply och dog tre dagar senare av vad som förmodas ha varit giftet ricin. Då hävdades att KGB låg bakom mordet. 

Ingenting har hänt i Ryssland sedan dess uppenbarligen, utan under president Putins ledning försöker landet fortfarande ta död på de som de anser misshagliga, och dessutom oskyldiga som råkar passera. Så tråkigt! Milt sagt.
25.7.2018
Det var hennes pojkvän som gav henne parfymflaskan som en present och han anklagar sig själv nu för hennes död. Sensmoral: plocka inte upp bortkastade saker i parker. Men de båda hade extrem otur som hittade nervgiftet. Han fick också på sig giftet, men tvättade händerna. Han tror att detta räddade hans liv. Dawn Sturgess blev medvetslös en kvart efter att hon hade sprejat det hon trodde var parfym på sina handleder. 

Dawn Sturgess var hemlös och dog för att hon tog upp
en bortkastad parfymflaska.
Den innehöll nervgift.
Faksimil från Google. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar