torsdag 4 oktober 2018

Mannen som mördade en halv miljon judar

UPPDATERAT
Baron Otto Gustav von Wächter var nazistisk ledare och hade hand om provinsen Galicia (Galizien) i Polen. Han var generallöjtnant i SS. Under två år i andra världskriget lyckades han mörda omkring en halv miljon judar. När kriget var över gömde han sig i alperna för att sedan ta sig till Italien och Rom, där han fick asyl i Vatikanen av en katolsk biskop som var nazistvän. Han dog 1949 bara 48 år gammal. Han hade gulsot och njurarna slutade att fungera. Hans son Horst von Wächter har försökt att få någon rätsida på sin fars arv och han menar att fadern var en "god" nazist. Att han inte var ansvarig för de dåd som begicks när han var guvenör i provinsen Galizien i Polen. Att det var omöjligt för fadern att lämna det nazistiska systemet. 

Ondskans vardagliga banalitet avslöjas av breven som sänds mellan Otto von Wächter och hans hustru Charlotte. De presenteras i en podcast där Stephen Fry läser dessa. Han har själv judisk bakgrund. "Judarna deporteras i allt större mängder och det är svårt att få tag i material till linjerna på tennisbanan."Så skriver Otto von Wächter till sin fru. Judarna får en halv mening, men tennisbanan är lika viktig. Han oroar sig också för sin trädgård, att arbetet där går långsamt. Det finns inte längre så mycket arbetskraft till detta för judarna deporteras.

Så här blir världen när människor lever ytligt. När egot får bestämma vad man gör och hur man uppför sig. Då är det viktigt att passa in i den rådande strukturen,  att ha makt, att bli rik, att ta för sig. I värsta fall går människor då över lik. Det är den totala omedvetenheten som gör allt detta möjligt, ett förnekande av vad som pågår i världen. Och det spelar ingen roll om det är fascister eller kommunister som utövar detta. De fysiska behoven av mat, vatten, någonstans att få ett tak över huvudet och kläder uppfylls lätt i våra samhällen, men en snedfördelning skapas av människors egoistiska behov av ständigt mer. Och det spelar ingen roll att människor är religiösa, för också detta är system, där människor lever efter dogmer.

Det som kan rädda mänskligheten och låta oss alla gå till en mer medveten nivå, där det blir slut på krig och egots ständigt stigande behov, är att dessa starka krafter hos en Hitler eller Stalin också skapar lika starka motkrafter. Så faller Tyskland ihop och Sovjet rasar. Det är vi själva som skapar allt detta med våra tankar och våra inre föreställningar om oss själva och världen. När vi nu har fått ett parti i Sverige som har fått giftstämpel så kommer inte detta att försvinna av sig självt. Vi måste själva inse hur verkligheten ser ut en gång till. På en högre nivå än förut. Det är vad som pågår i dessa  dagar.
5.10.2018
Podcasten beskriven ovan handlar således om sonen Horst till Otto von Wächter och Philip Sands som samarbetar. Philip Sands morfar och flera släktingar dog av beslut som Horst von Wächters far tog. Bägge dessa efterlevande vill förstå vad som hände och hur det kunde hända. 
Här sitter Otto von Wächter vid sitt skrivbord.
Bilden är tagen av hans fru Charlotte.
Från deras familjealbum.
Trots suddigheten framgår det omedvetna.
Allt är vardagligt och banalt. 
.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar