fredag 2 november 2018

Göran Greider den bäste betongsossen

Jag skrattade åt bilden nedan på Göran Greider. Hur många årtionden har han setts som den bäste att få kommentera och predika för oss alla i vår statliga TV? Han är född mer än ett årtionde efter mig, men jag uppfattar honom som oerhört gammaldags. Hans tid som betongsosse borde väl vara förbi snart? Jag har röstat flest gånger i mitt liv med socialdemokraterna, men plågades av staten och socialdemokratiska regeringar så grymt att jag under det här nya årtusendet gick över till det borgerliga blocket. Här är min bok om detta. 

Det gäller att huka i bänkarna för nu laddar han om, som Tage Erlander sade i en klassisk anekdot i TV när vi hade en kanal att betitta. Då skrattade hela folket för på den tiden hade prästen som det handlade om fortfarande en viss makt över sin församling. Detta var år 1963 och jag var ung. Men den prästlike Göran Greider borde ha spelat ut sin roll i vår så neutrala statliga television. Dock ses Greider som en klippa för de anställda på SVT. Han är emellertid inte alls någon Tage Erlander, som verkligen var en landsfader på den tiden när Greider var ett litet barn.

Göran Greider är chefredaktör för Dala-Demokraten och Dalarna har alltid haft en särskild ställning i Sverige ända sedan dalmasarna gömde Gustav Vasa. Fast det har passerat ganska många hundra år nu sedan dess och aldrig under århundradena har det varit comme-il-faut att kasta ut kvinnor från balkonger, vilket hände nu senast i förrgår i Tjärna Ängar i Borlänge. "Det framkommer uppgifter om att kvinnan blivit knuffad från balkongen i de språkförbistringar som är aktuellt för polis som kommer till platsen." Det sägs i den officiella versionen i polisens notis om saken. 

Men i Göran Greiders tidning går artikeln om detta inte att läsa för andra än prenumeranter. Bara inledningen om att mannen kom bärande på henne. Inte så bra att bära henne när hon sade senare till polis och sjukvård att hon inte hade någon känsel i benen. Mannen i 50-årsåldern är anhållen för mordförsök. Det ger en ögonblicksbild av vad som har hänt sedan 60-talet då landet var homogent. Bara en del yrkeskunniga från Italien var välkomna hit som arbetskraft. En av dem hyrde min mamma ut sovrummet till i vår tvåa på 60 kvm i Björkhagen, förort i Stockholm. Men sedan dess är vårt land är totalt förvandlat. Greider känns som en gammal farfar till min generation när han berättar om årets valrörelse. Inget har hänt sedan författaren och poeten Dan Andersson dog 1920. Dit längtar Göran Greider nostalgiskt.


En sanning att skratta åt.
Faksimil från facebook. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar