torsdag 6 december 2018

Frankrike höjer inte skatten på bensin

UPPDATERAT
Fyra personer har dött i protesterna mot den höjda bensinskatten i Frankrike - senast en 80-årig kvinna i Marseille - och nu meddelar president Macron att skatten inte kommer att höjas. Frankrike har dyrare bensin än Sverige, men här skulle vi inte gå ut på gatorna ifall nästa regering tänker höja skatten. Sådana är vi inte. De här protesterna i Frankrike har varit de våldsammaste sedan 1968. Jag minns bilderna från Paris gator då de demonstrerande tog upp gatstenar och kastade, men den gången var det något helt annat än priset på bensin. Det var min generations protest mot den förra generationen. I Frankrike handlar det nu mer om folket mot den politiska eliten. 

Den dyraste bensinen i Europa finns paradoxalt nog i Norge, där de ändå har egen olja att ta upp ur havet. Här kan ni se uppdateringen av priserna på bensin i Europa. Den billigaste bensinen finns i Ryssland och Östeuropa. Kring 140 000 människor har protesterat mot bensinpriserna i Frankrike. Det räckte för att regeringen skulle backa. Bensinpriset riskerade att slå hårt mot landsbygden i Frankrike och detsamma men värre kan man säga om Sverige, där människor är tvungna att köra längre och längre för att få samhällsservice. Först sköt regeringen i Frankrike upp höjningen med sex månader, men har nu strukit skattehöjningen helt för 2019.
8.12.2018
Protesterna i Frankrike fortsätter denna helg och 90 000 poliser ska se till att inte välkända byggnader blir förstörda. Eiffeltornet är stängt, likaså Louvren och andra museer. Det är både höger- och vänsterdemonstranter som protesterar främst mot president Macron för att han inte tar hänsyn till folket utan går för fort fram med sina åtgärder. Här är en video från skolan i Mantes la jolie, där eleverna tvingas stå på knä med händerna på eller bakom huvudet i leran. Detta har upprört de vuxna. De här eleverna solidariserade sig med de gula västarnas uppror. Dessa barn bor fem mil nordväst om Paris. 
Här tvingas eleverna i Mantes la jolie stå på knä
inför vaktande polis. De blev hånade.
Faksimil från Youtube. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar