Filippa är sjuk i cancer och en insamling "Rädda Filippa" till henne startas på facebook för att hon ska kunna åka till Mexiko och få en behandling, som inte finns i Sverige. Människor samlar in 2 miljoner kronor och det visar sig att familjen har lyxat till sin tillvaro och åkt till Beverly Hills, samtidigt som pappan i familjen har skulder till kronofogden på 850 000 kronor. Kronofogden får veta att barnet är sjukt och tar inte in pengar från familjen, men när det uppdagas att pengarna används till lyxkonsumtion dras pengarna från insamlingen. Människor som har samlat in pengarna på facebook blir upprörda över familjen. Så kan man sammanfatta en händelse som DN granskade och som magsinet Filter nu har omskrivit i en lång artikel.
Känslorna hos människor på facebook svallar än hit och än dit och familjen börjar granskas. Orosanmälningar görs till socialtjänsten och familjen polisanmäls också för bedrägeri. Det är från början lokaltidningen som okritiskt skriver om familjen och inte kollar fakta och som gör att människor uppmärksammas på detta enskilda lilla fall som är behjärtansvärt, för hon har en hjärntumör och slåss för livet. Människor som skänker pengar till henne blir belönade på samma sätt, som när de äter choklad eller har sex, säger en forskare. Belöningscentrum i hjärnan aktiveras.
På sociala medier är det viktigt att visa för andra att man är en god människa och att bidra till att ett barn överlever cancer är absolut ett gott ändamål. Sociala medier skapar ofta en miljö som passar grottmänniskan i oss eftersom det gäller att ta snabba beslut och då agerar reptilhjärnan i oss och tycker om eller tycker illa om något. Och när någon har blivit omtyckt och vi hjälper så ska det mycket till innan bromsen slås på och något annat tar vid. I det här fallet var det familjens köp av en BMV för flera hundratusen som gjorde att de granskades mer.
Sociala medier har gjort att vi kan engagera oss i människor vi tidigare inte hade en aning om att de fanns. Det enskilda fallet slår också alltid ut sådana händelser som cyklonen i Afrika där många människor dör och kommer till skada. Vi kan inte ta in det lika lätt utan slår ifrån oss. För långt bort och inte människor vi kan identifiera oss med på samma enkla sätt.
Här kan ni läsa den lokala artikeln om Filippa som bor i Kristanstad. Och här skrev Kristianstadbladet om henne. Dessa artiklar skrevs i slutet på förra året och sedan rullade historien vidare.
9.4.2019
Här skriver Aftonbladet att 105 givare har gått ihop och polisanmält mamman Malin Sandberg. Åklagare utreder. Ärendet betecknas som grovt bedrägeri.
Det finns inget mer behjärtansvärt än att rädda ett barn som har cancer. Faksimil från Google. |
Hej.
SvaraRaderaJag heter Amy Kress och är ansvarig för gruppanmälan som nämns i tidningsartiklarna. Det är även jag som intervjuas i Magasinet Filter.
Jag ser att du i ditt inlägg har blandat ihop Rädda Filippa med en annan insamling som var igång i Stockholm för ca ett år sedan. Det är den insamlingen som pengarna tagits av Kronofogden och där man flytt(at) till USA.
I Rädda Filippainsamlingen har mamman köpt en bil för pengarna och blev 14 februari fråntagen barnen. Dessa är nu LVU-placerade i hemmet hos respektive pappa. En förundersökning ledd av åklagaren är i full gång gällande insamlingen. Brottsrubriceringen där är grovt bedrägeri.
Mvh Amy