torsdag 7 januari 2021

Trumps anhängare stormade Capitolium

 UPPDATERAT

En kvinna dog skjuten till döds av polisen när parlamentet Capitolium i Washington stormades efter att Trump höll ett tal där han sade att han aldrig kommer att ge sig. Valresultatet är inte det rätta enligt honom. Det här är det värsta som har drabbat USA sedan inbördeskriget på 1800-talet. Och allt för att den sittande presidenten inte vill erkänna sig besegrad. 

Jag brukar aldrig uppmärksamma vad som händer i Trumps USA för det är så absurt och har varit det länge, men det här måste ändå få ett slut nu när utegångsförbud råder i Washington och Nationalgardet har kallats in av borgmästaren för att få lugn i staden. Kvinnans död kommer väl också att användas av Trump för hon blir naturligtvis en martyr. 

Det är otäckt att se hur löst demokratin sitter i detta land, som brukar kalla sig frihetens och de förtrycktas land. President Biden kommer att kunna regera med kraft därför att demokraterna vann också detta val i Georgia till senaten. Så majoriteten i senaten är demokraternas. Kongressen skulle i går ha officiellt utsett Biden till ny president, men detta fick avbrytas när demonstranterna stormade huset. Dock har lugnet under natten återställts och det avbrutna mötet återupptagits. 

8.10

Fyra personer fick sätta livet till under kravallerna i Washington. Bland dem var Ashli Babbit anhängare till Trump. Hon hade 14 år bakom sig i flygvapnet i USA och hon twittrade att ingenting skulle stoppa dem och att "stormen är här". Hon själv blev offer för denna storm. De andra tre dog av medicinska skäl uppges det. Vad det nu betyder. Nu diskuteras om Trump kan avsättas och tvingas ut ur Vita huset i förtid. Men i vilket fall ska president Biden sväras in till sitt nya ämbete den 20 januari. 

10:32

Äntligen har Trumpen fattat att han är besegrad och han säger nu att han ska lämna över presidentskapet. Det ska gå till så att det blir ordnat och med lagliga medel. Han måste själv har blivit förskräckt över vad hans tal i går åstadkom bland hans anhängare. Galningar finns det gott om i världen. Även i USA. Tänkte inte på det sa Trumpen. 

13:58

Justitieminister Morgan Johansson menar att det kan gå lika illa här i Sverige. Han twittrar att så här ser elden ut som högerpolitiker och högerdebattörer leker med. Min personliga erfarenhet är att både höger- och vänsterextremister är lika galna. Medan de partier som sitter i riksdagen måste vi få ha där för folket har röstat fram dem. Men det är klart att både Morgan Johansson och Annika Strandhäll tar tillfället i akt och skyller på högern - här i Sverige också. 


8.1.2021

En polis 42 år gammal dog också i kravallerna. Han skadades och tog sig tillbaka till stationen där han kollapsade. Han fördes till sjukhus, men dog där. En kvinna sköts av polisen och skadades så svårt att hon senare avled på sjukhus. Detta hände inne i Capitolium i Washington. Byggnaden stormades av demonstranter och vandaliserades. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar