lördag 10 juli 2021

Mord på presidenten på Haiti

UPPDATERAT

 Haiti är landet som Gud glömde eller där människorna inte kan ta sig ur den gamla kultur där de alltid har levt för de flesta har ett slavursprung i Afrika. Landet är överbefolkat med kvinnor som föder många barn och slavar används fortfarande i landet, vilket är tragiskt. För landet skapades av ett slavuppror. Analfabetismen är hög och Haiti har drabbats av en svår jordbävning 2010 och en orkan som förvärrade läget 2016 och så nu mordet på presidenten Jovenel Moïse. Det utfördes av legotrupper från Colombia och ett par amerikaner, som tydligen var födda på Haiti. 

Det här sättet att ändra ett lands styrelse är urgammalt. Presidenten skulle ha avgått redan för ett par år sedan enligt oppositionen, men nu blev han istället mördad och hans fru flögs till USA med allvarliga skottskador. Tjugoåtta legsoldater är gripna för mordet. 

Haitis befolkning har ökat till 11 miljoner från 10 på bara något årtionde. Större delen av befolkningen lever av jordbruk och de flesta är ungdomar, för det föds så många barn. En tredjedel av befolkningen är under 15 år. Det bor fler än 400 invånare per kvadratkilometer i det lilla landet. Haiti behöver ständigt stödinsatser från hjälporganisationer för inget land kan föda en så stor befolkning på så liten yta. 

Delar av huvudstaden Port-au-Prince är övertagen av kriminella gäng och de drar sig inte ens för att kidnappa munkar och nunnor och hålla dem som gisslan och kräva lösensummor för dem. Landet blev självständigt 1804 från Frankrike och sedan dess är det instabilt. 

13.7.2021

Det är läkaren Christian Sanon som anklagas för att vara ledaren för de legosoldater som mördade presidenten på Haiti. Han är från Haiti, men bor nu i Florida. Ursäkta mig men jag kommer att tänka på den naturligtvis rasistiska filmen Gudarna måste vara tokiga, som ändå var rätt charmig. Där spelar inbördeskriget i Angola en viss roll. Men en cocacolaflaska har också en stor betydelse i filmen. Demonstrationer och uppror är legio på Haiti, som aldrig verkar få ett stabilt styre. Överbefolkningen och fattigdomen upphör aldrig. Inga hjälpinsatser fungerar annat än tillfälligt. 1 kommentar:

  1. "Haitis befolkning har ökat till 11 miljoner från 10 på bara något årtionde."

    Vet inte riktigt var jag hittade nedanstående men möjligen är vi
    lite, fast bara lite, långsammare ...
    "I januari 2017 blev vi fler än 10 miljoner invånare. År 2034 beräknas folkmängden passera 11 miljoner. År 2070 kommer vi att vara nästan 13 miljoner."

    SvaraRadera