fredag 8 april 2022

Får alla diskutera politik?

 Vådan av att politiker skojar till det och försöker vinna över väljare genom att vara trevlig i bild diskuterades i panelen i TV4 i morse. Så där lite ovan oss alla. Men det är inte så lätt att diskutera politik på vardaglig nivå. Jag hade en arbetskompis som bad: vi diskuterar inte politik, när vi var ute på något roligt. Hon hade uppenbarligen upplevt att det blev mindre trevligt då. 

DN:s kulturchef Björn Wimans röst stockade sig nästan när han skulle säga att politik är inget att skoja om. Det är allvarligt. Medan SVT:s tidigare VD Eva Hamilton menade att de tog in Leif "Loket" Olsson som utfrågare av politiker just för att han var populär i stugorna. Tonen blir gärna lite mindre rolig dock i sällskap när politik kommer in i bilden. Inget direkt att sitta och diskutera på ett 50-årskalas eller dylikt om man inte vill bli osams. 

Men nu var ju panelen, de som hade en position att besluta saker och ting om politik och diskussioner, som inte vi vanliga tittare hade. Särskilt Björn Wiman som citerade socialisten Björn Afzelius för att markera var han hörde hemma. Där satt också sd:s Paula Bieler Eriksson, som inte sade så mycket. Hon har ju hoppat av partiet och riksdagen, men är fri tyckare nu. Och vill väl inte sänka sd:s chanser i valet. 

Folk har absolut koll på politiken är min upplevelse, men de går inte ut med sin övertygelse i alla väder. Men de vet vad de ska rösta på. Det räcker långt. Det kan vara illa att gå ut med vad man tycker jämt och ständigt. Människor kan bli av med jobbet till och med i vårt fria land. Självcensur är en medborgerlig plikt ännu i denna dag. Tänka efter före är mottot. 


Björn Wiman från DN:s kultur berättade att politik är allvarligt, men SVT har till och med tagit in populära Leif "Loket" Olsson som utfrågare. Panelen är lite mossig känns det som och Paula Bieler Eriksson hade inte mycket att säga. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar