tisdag 19 april 2022

Hädelse kan straffas med döden i sju länder

UPPDATERAT

Jag är så otroligt väl uppfostrad i Sverige och svenska lagar att jag inte visste hur det såg ut i världen gällande hädelse. Det är straffbart i många länder. Och i Mellanöstern och Afrika kan man bli dömd till döden. Fängelse finns också i Ryssland, i Mellanöstern, Afrika men också i Tyskland plus Polen. Hade jag ingen aning om. 

Så i större delen av världen tycker inte människor om att deras religion är utsatt för blasfemi. Ska vi då ha det så i Sverige också? Det finns röster som säger så. Det verkade ett tag, som om hädelselagar i praktiken gällde för islam även i Sverige.  För då ropades det främlingsfientlighet och islamofobi gällande rondellhundar bland annat. Men ändå fick Paludan bränna koranen två gånger under påsken. De andra fyra gångerna gick det inte. På grund av de våldsamma upploppen. 

Men hos allmänheten verkar åsikterna kring hädelse, som ju har funnits lagar kring sedan mer än 50 år i Sverige, ha ändrats en del. Det kan ha att göra med att diskussionen kring invandrare också har förändrats sedan några år tillbaka. Nu ska vi inte ta emot fler från Mellanöstern eller Afrika (dock är ukrainare välkomna). De kostar helt enkelt för mycket för det svenska samhället och de kan inte integreras utan staten måste försörja många av dem. Dessutom bestämmer kriminella gäng i många stadsdelar. 

En del tycker att Rasmus Paludan har satt fingret på det stora problem vi har i landet gällande ungdomar (en del säger gamla tanter och barn också) som kastar sten för att skada eller döda poliser. Han själv menar att han inte har något ansvar för de våldsamma upploppen. Det är upp till staten att försvara medborgare och polis. Och han tänker återvända från Danmark till Sverige i nästa vecka. 

Det här är ett dilemma, för Sverige kan utsättas för värre saker ute i världen än att få svenska flaggan uppeldad. För det bryr vi oss knappast om. Men om Sverige bojkottas i muslimska länder kan det ta hårdare.  Iraks utrikesdepartement har kallat till sig Sveriges ambassadråd i Bagdad med anledning av dessa händelser. Vi har också ett nytt parti Nyans i Sverige, som tror att de kommer att sitta i 20-talet kommuner i Sverige efter valet i höst. 

Sverige slits sönder av dessa inre motsättningar. Det står klart. Och det är så att en del muslimer vill ha sharialagar också i Sverige. Den nämndeman Mostafa Malaekah som förespråkade detta och var tillsatt av vänsterpartiet ansågs dock inte olämplig för sitt uppdrag som nämndeman. 

14:40

Här är en namninsamling av en muslim Attila Yoldas, som vill att bränna en koran ska vara ett hatbrott. Han har fått fler än 33 000 namnunderskrifter.  Det går nog inte för vad mer ska vara hatbrott? Att bränna en bibel, att bränna torah? Yttrandefriheten är en grundlag i Sverige. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar