torsdag 11 april 2024

JK Rowling osams om könsbyte med skådespelarna i Harry Potter

Varför ger sig JK Rowling in i en strid om människors könsbyte med skådespelarna Daniel Radcliffe och Emma Watson, som spelade Harry Potter respektive Hermione Granger i de åtta filmerna om trollkarlarna under utbildning? JK Rowling har skapat en speciell värld i dessa böcker, som blev en världssuccé, där hon tar ställning för många avarter av varelser, men har nu engagerat sig mot könsbyten. Varför då?

Det är ett mycket litet problem för mänskligheten, att en del tycker sig ha blivit födda med fel kön. Det finns mycket bättre frågor att engagera sig i för en författare som har blivit miljardär på sitt författarskap. Hon skulle kunna göra mycket mer för mänskligheten och kan ha missuppfattat uppdraget i sitt liv, men det är också mycket mänskligt, att inte vara klar med sitt eget sårade ego även som världsberömd författare. 

JK Rowling donerade närmare en miljon kronor till For Women Scotland, som är en organisation, som motsätter sig att individer får ändra sitt registrerade kön i juridiska dokument genom självdeklaration. Hon ansåg att transrörelsen var ett hot mot ordet "kvinna". 

Det är ett fåtal individer som upplever sig så störda av sitt biologiska kön att de vill byta. De mår oftast inte heller bättre efter att ha bytt och de måste leva hela sitt förmodligen förkortade liv under medicinering. Det är inte något att unna någon enda människa. 

Detta är ännu en återvändsgränd i diskussionen om ord. Och varför denna författare ger sig in i detta getingbo är inte så förståeligt nu när hon tycker att de båda skådespelarna ska be om ursäkt till de känsliga och traumatiserade människorna som vill byta kön - och särskilt då de stackars kvinnorna. De är till antalet flest som könsbytare. 

Den synen på sig själv är nu en psykiatrisk diagnos, vilket betyder att den finns i huvudet på människorna. Och inte behöver vara verklig. De barn som vill byta kön kvarstår inte i många fall med sin önskan när de blir äldre. Men samhället har bestämt sig för att tillmötesgå denna önskan hos denna minoritet även fast det oftast handlar om att denna grupp är homosexuell. Och det har blivit en fråga som har gått från medicin till politik och juridik. 

I Sverige är det frågan om ifall någon fritt ska kunna byta sitt kön juridiskt utan någon könsdysfori. Riksdagen ska ta ställning till detta. Är det hipp som happ ifall någon tycker att det vore bra att få byta kön rent juridiskt? Det verkar vara ännu en återvändsgränd när ett samhälle drar iväg så långt. Men det sägs vara av en respekt för individens olika behov. Och våra tre grannländer har redan genomfört denna lagstiftning. Den kan vara på plats i Sverige i år om riksdagen godkänner den. 

Ord är faktiskt inte så viktiga som JK Rowling anser och ordet kvinna är inte hotat naturligtvis eftersom detta ord behövs för att beskriva kring halva mänskligheten. I Sverige är det cirka 60 personer som varje år byter kön, inget hot alls mot mig eller andra som kvinnor. Fast de flesta som byter kön till två tredjedelar är kvinnor. Det säger istället något om maktbalansen i samhället. 

JK Rowling har beskrivit under pseudonym hur en man i kvinnokläder mördar. Och boken mynnar ut i att aldrig lita på en man i kvinnokläder. Boken handlar om en seriemördande transvestit. JK Rowling har beskrivit hur hon själv skulle ha kunnat övertalas att byta kön som ung för att hon mådde illa. Därför motsätter hon sig könsbyten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar