söndag 25 augusti 2024

AI koloniserar människor

 Kolonialtiden mellan länder är över och en annan tid är här då inte naturtillgångar längre koloniseras utan människor. Det finns enorma mängder data i världen, som aldrig har funnits tidigare och det är den generation som lever nu som har samlat ihop dem. Nittionio procent av all data som har samlats in har tillkommit nu det här århundradet. Men ifall vi säger att nu finns tekniken här, så nu får ni anpassa er efter den så är vi fel ute. 

Algoritmer tar inte hänsyn till det mänskliga i världen. Se på den där 84-åringen som parkerade som hon brukade i Gustavsberg och fick 600 kronor i böter, för hon skulle ha använt algoritmer för att parkera. Inte bara en enkel skiva med tiden utsatt i vindrutan. Parkeringsbolaget hade så svårt att se hur länge en bil stod parkerad, för de använde ju inte längre det mänskliga sinnet för att läsa av detta på plats, utan alla skulle använda internet plus app för att klocka in tiden. Och dessutom ta bort den när parkeringen upphörde för annars tickade tiden på och därmed kostnaden. 

AI har gjort oss människor och allt vad vi är till kolonier och uppför vi oss inte som tekniken vill så är det vårt fel. Denna primitiva AI-teknik som inte kan ta någon hänsyn till våra mänskliga tillkortakommanden. Algoritmer innehåller instruktioner om vad som ska utföras och i vilken ordning för att uppnå resultatet, som skrivs effektivitet. 

Men tänk om inte effektivitet är det vi vill uppnå. En algoritm kan inte tänka utanför sin programmering utan är mycket fyrkantig. En människa har mer inom sig än ett totalt "förnuftigt" tänkande inrutat i steg efter steg. Och data kan beskrivas på fler sätt än genom att avgränsas i prydliga rutor i matematiska termer. Vi innehåller känslor och oförnuftiga tankar, är konstnärer och kreativa varelser.

Tänk tanken att AI bestämmer (det föreslås redan) i domstolar vad som ska bli straffet för en anklagad. Då har AI tillgång till denne anklagades dåtid. Vad som har inträffat i dennes liv. En tidigare brottsling blir således hårt dömd medan någon som Marius i Norge, son till kronprinsessan Mette-Marit, som inte har begått allvarliga brott slipper undan. Kanske. Att han har kämpat med missbruk och psykisk ohälsa är eventuellt inget som AI vet heller. Det beror på programmeringen. Vad AI är förutbestämt att samla in. 

Jag kan trösta upprörda med att 84-åringen som fick böter i Gustavsberg överklagade detta och fick boten borttagen. Det mänskliga övervägde hos parkeringsbolaget. Än så länge. Det är Värmdö kommun, som äger marken, men den är upplåten till ett parkeringsbolag. Inte ens om man är patient och ska till läkare på vårdcentralen går det att parkera gratis längre. Man måste betala. Algoritmen råder oinskränkt med sin logik. Ingen hänsyn till sjuka och gamla. För algoritmen ser inte när du parkerar eller åker igen. Men att överklaga går alltid. Så ett hopp om mänsklig rättvisa kvarstår. 

Kolonialtiden är över, men nu koloniseras varje människa istället av AI och algoritmer. Fyrkantiga beräkningssätt för att uppnå högsta möjliga lycka, inkomst och välgång för företag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar