onsdag 7 augusti 2024

Bön för den döde Hamasledaren i Göteborgs moské

UPPDATERAT

 Doku.nu har vaknat till liv efter lång sömn och skriver att det bads bön för den i Iran mördade Hamasledaren Ismail Haniyeh. Det är inte så märkligt för Göteborg har alltid varit åt det extrema hållet. Det finns i marken sedan lång tid tillbaka, för där tog aldrig borgarna och adeln över, utan arbetarna var arga hela 1900-talet i stort sett. Och nu är muslimerna likadana. 

Dock har de olika gudar. I moskén hördes: ”Förgör israelerna och zionisterna O gud och åstadkom [så att deras] tillgångar [blir krigsbyte] till oss”. En helt okej önskan av muslimer. Och guden heter förstås Allah (som är den ende och högste). För arbetarna har denne högste gud länge hetat Marx och i Göteborg fanns Kfml(r), som befolkades av bland andra skådespelaren Sven Wollter så länge han levde. Han dog 2020. 

Dessa extrema yttringar av religion och politik är inte främmande för muslimer, som är födda i stater där dessa båda är samma sak. Den där böneramsan säger en hel del om vad det handlar om, nämligen makten och härligheten. Dessa människor har lika lite som övertygade andra extremister fötts en andra gång, som buddhismen säger. För Buddha föddes ur sin moders sida. Det betyder i sin tur att en sådan människa har upptäckt sin andliga sida och begriper mer om hur den ska förhålla sig till världen.

Tyvärr är inte världen sådan att den ständigt går framåt och att nya fina människor föds. Utan det är en hel del som kommer hit just för att raka åt sig materiella fördelar och slå ned andra människor med våld. Så som sagt så är det helt i linje med den officiella politiken att be för denne döde terrorledare. Och låtsas att han var en enkel och civil person. 

Meningen med livet är att gå vidare från tron på gudar och dyrkan av kändisar eller politiker. En bok som behandlar detta är Myternas Makt av Joseph Campbell, som var lärare i litteratur på Sarah Lawrence College i New York i nästan 40 år. Han menade att alla religioner har varit sanna på sin tid, men att det enda sättet att rädda världen är att hitta sitt eget liv och själv bli levande. Följ din glädje och låt hjärtat öppna sig för världen, sade han. Då sker en jungfrufödsel, enligt honom. Ett andligt liv har fötts in i det som var ett primitivt människodjur, som levde för hälsa, avkomma, makt och lite nöjen. Då överskrids egot. Och ett andligt liv föds i höjd med hjärtat och det fjärde chakrat. 

9.8.2024

Ett pressmeddelande på facebook från Göteborgs moské: 

Det finns några kommentarer, men de går inte att läsa för moskén har begränsat detta. Saudiarabien har betalat denna moské och de är säkerligen inte så glada åt denna bön som ville förinta Israel. Förra året närmade sig Saudiarabien och Israel på affärsplanet, men några diplomatiska förbindelser finns inte. 

Göteborgs moské på Hisingen är känd för sin öppenhet, enligt den här informatören och det går bra att besöka den för att ha en dialog, om man har fördomar. Dock verkar det finnas dubbla budskap, vilket är okej för muslimer gentemot kristna. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar