torsdag 15 augusti 2024

Ryssland anföll 2022 och Ukraina slår tillbaka 2024

Ja, ja krig är ett elände, säger min farmor lite tyst, för hon dog när jag var 13 år, men hon kan fortfarande viska en del i mina öron.  Och hennes man, min farfar, studerade krigskirugi under första världskriget i Belgien. Så är det. Så nära är detta det stora kriget som det kallades då. Behöver inte slås fast mer än en gång att krig enbart är en förbannelse för mänskligheten. Förr i världen kunde allt detta döljas under ståtliga uniformer och fina medaljer, men inte så lätt i våra dagar när allt sprids över världen blixtsnabbt genom internet. 

Det känns som rättvist nu trots allt när Ukraina har gått in i Ryssland. Första gången sedan 1941 när Hitler anföll. Så då har han fått tillbaka sina ord Putin om Ukraina dit han själv tågade in, för där fanns det nazister. Nu har dessa "nazister" anfallit hans land. Jag vet inte vem av Putin eller Trump som är värst när det gäller att ljuga. 

Meningen med det hela om man ser det litegrann från ovan (som min farmor gör) verkar vara att få en annan ordning i Ryssland. Inte så lätt, men krig, som är en arketyp (ett nedärvt mönster hos människor) har en förmåga att snabbt ändra agendor. Putin har en livslång syn på världen som är, att den bör tillhöra Ryssland som är en stormakt. 

Putin växte upp i ett fattigt kvarter i Leningrad (St Petersburg i dag) och hans föräldrar hade ärr efter andra världskriget. De bodde fattigt på 20 kvm. Putin kunde ha blivit kriminell, för han var en slagskämpe, men han började med judo när han var elva år gammal. Det räddade honom. Han såg filmen Skölden och svärdet som tonåring då en rysk spion i stort sett på egen hand räddar världen. Fin förebild tyckte han. Han läste juridik och gav sig sjutton på att bli spion inom KGB. Han jobbade i DDR i Desden, men den karriären i Östtyskland hos KGB tog abrupt slut 1989 när muren föll. 

Han var bra på att etablera kontakter med större män än han själv. Hans gamle lärare från juridiken vann valet som borgmästare 1991 i St Petersburg och då anställde han Putin som sin högra hand. När Putin blev utan jobb efter fem år hade han redan fått så många kontakter, att han istället sökte sig till Moskva. Han var lojal mot Boris Jeltsin när inte andra var det och blev så utnämnd till chef för FSB (tidigare KGB).

År 1999 blev Putin utnämnd till premiärminister och när Jeltsin avgick samma år så blev Putin tillfällig president. I mars 2000 vann han valet till president. Mycket tack vare att en mediemogul hade propagerat för honom i sina TV-kanaler. Men när Putin blev president tvingade han mediemoguler att sälja sina medier till ryska staten och själva fick de gå i exil. Han hade lärt sig där av Hitler som visste att propaganda var allt i stort sett. Han ströp oppositionen genom att koncentrera makten kring sin egen person.

År 2014 tog han sig an Krim och menade att detta var ryskt territorium, som skulle annekteras. Fast det då tillhörde Ukraina. Väst protesterade inte så mycket, så 2022 var det dags för resten av Ukraina som skulle intas på samma sätt. Genom ett blixtkrieg (Hitlers uppfinning det också). Ukraina hade ju varit ryskt under mer än 300 år så folket skulle hälsa ryssarna välkomna. Precis som Österrike gjorde med Hitler och Tyskland år 1938. Men som vi vet så gick den invasionen 2022 inte så bra. Och nu vaknade till och med Sverige upp från sin långa sömn som neutralt land. Och Nato fick både Finland och Sverige som medlemmar. 

I våras inledde Putin sin femte period som president. Han ska sitta i sex år framåt och sade då att han vill ha en multipolär världsordning, vilket strider mot vad han gör. För då skulle han väl ta hänsyn till EU och Europa. Han fick 87 procent av rösterna enligt myndigheterna i det riggade valet. Men Putin isolerar sig alltmer från sitt folk, ett vanligt fenomen för envåldshärskare. Och de sitter absolut inte längre än de lever. Putin fyller 72 år i höst. 

Den här filmen om en rysk spion Skölden och svärdet såg Putin som 15-åring och han ville också bli sådan. Dock gjorde hans önskan om fullkomlig makt att han gick vidare till att bli president. Han anföll Ukraina 2022. Nu har dock Ukraina överraskat världen genom att gå in och anfalla Ryssland för första gången sedan 1941. Putin är som andra envåldshärskare lite för dum, för att inse vad som händer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar