onsdag 1 april 2015

Ett par miljoner romer på väg hit

UPPDATERAT
Det är skräckversionen av den fattigdom som romerna upplever i sina hemländer. Att ungefär 5 000 migranter som tigger på gatorna och lever i bilar, husvagnar och kåkstäder, att dessa ska bli ett par miljoner här i Sverige. Men så illa kan det väl inte gå?

Vi är de som håller dem kvar i fattigdom påstås det. Detta genom att vi ger dem pengar. De får aldrig lära sig annat än att de är offer och att vi i vår barmhärtighet ska ta hand om dem. De hålls för evigt i ett utanförskap. Det är tråkigt att begreppet Marshall-plan används när det gäller hjälpen som behövs till romer, för den handlade om att hjälpa ett Europa som var söndertrasat av andra världskriget. Inte om fattigdom som länder själva har ordnat till sin befolkning.

Peter Kadhammar i Aftonbladet menar att vi håller kvar tiggarna i deras armod genom att ge dem några slantar i muggarna på gatan. Han menar att vi kan inte ta ansvar för andra länders befolkning. Det måste romska ledare göra, men jag har inte hört någon romsk ledare säga något alls, om man nu inte räknar Soraya Post dit. Hon som sitter i EU-parlamentet och tycker att kommunerna ska ge tiggarna från andra länder socialhjälp. Något som inte kommunerna kan göra. Det strider mot kommunallagen. Ett tiggeriförbud tror Peter Kadhammar på i Sverige. Det skulle ta bort dem från gatan och tvinga Rumänien att verkligen hjälpa. Den kampen för att få hjälp i sina hemländer måste romerna ta själva, menar han. Svårt för fattiga analfabeter dock att göra detta.

I Linköping revs ett läger under Tullbron i dag. Ett 50-tal migranter ska få skjuts tillbaka till staden Pestera i Rumänien. På tisdag åker de. I februari skedde en likadan resa. Men tiggarna kommer tillbaka. I Sverige har vi dock andra att ta hand om, som den här sjubarnsfamiljen från Jemen, som blev av med sin andrahandslägenhet i dag. De får nu bo på vandrarhem tills de får någon ny lägenhet. De har rätt att stanna här i landet och rätt att slippa bo på gatan. De ska få hjälp av samhället. Medan de här tiggarna inte är så lätta att bli av med. När de erbjöds hemresa efter att deras läger hade rivits tackade de nej. De bor i ett hus, där ägaren är skriven utomlands. De har tagit över detta hus, ockuperat det, och polisen kan inte göra något åt det.
2.4.2015
Här är någon som försöker göra något åt situationen i Rumänien. Aaron Israelsson, vars mamma var från Rumänien, tänker starta en gatutidning där. Han kommer att bidra med jobb i landet. Det är sådana initiativ som hjälp till självhjälp, som behövs på plats. När han har frågat rumäner vad de behöver svarar de flesta jobb. Nu vill han bidra med detta från i höst. Mycket mera sådant!

Sverige kommer också snart att ha ett avtal med Rumänien, som innebär att Sverige bidrar med kunskap om Sveriges sociala skyddsnät plus att vi hjälper Rumänien med bidrag från EU:s strukturfonder. Låter inte lika bra! Ingen direkt hjälp eftersom bidragen från EU innebär att de som får dem själva också måste satsa. Kunskapen om Sveriges sociala skyddsnät innebär heller inte någon direkt hjälp. Låter mer som något byråkratiskt mischmasch. EU-medborgare som är här har rätt till akut sjukvård och nödhjälp i en kommun, men inte mer. 
3.4.2015
Svenska folket har svängt på sex månader. Nu tycker hälften att tiggeri bör förbjudas. För ett halvår sedan tyckte nästan hälften att det var ett dåligt förslag. De som röstar på socialdemokraterna och miljöpartiet har dock blivit mer negativa till förbud. Stefan Löfven tror på den nationella samordnaren Martin Valfridsson, att han ska fixa detta, plus stöttning av kommuner samt att det räcker att jobba med Rumänien om detta. Martin Valfridsson tjänar kring 90 000 i månaden och ger själv aldrig något till tiggare.
10:29
Till och med Lena Mellin på Aftonbladet har insett att Rumänien aldrig tänker ta något ansvar för sina romska medborgare. Hon berättar om när den rumänska ministern på besök i Sverige inte ens förstod frågan om fördomar i landet och hur dessa motarbetas. Svaret blev att det inte finns någon diskriminering i Rumänien. Lena Mellin menar att EU gjorde ett misstag som lät Rumänien bli medlem i EU och att EU nu ser genom fingrarna på hur romer blir behandlade där. De bor undermåligt och kan inte läsa och skriva och viljan att förändra detta finns inte.
10:44
Här berättar Josif Calin, som är rom och bor i Rumänien, har jobbat som politiker, är ansvarig för romska frågor i sitt distrikt. Han har två barn som har studerat på universitetet, men att de som åker till Sverige har andra prioriteringar. De skaffar massor med barn och tigger i Sverige för det lönar sig bättre än att stanna i Rumänien. I Rumänien är tiggeri förbjudet och där är människor inte lika benägna att hjälpa för de tjänar själva mindre.
8.4.2015
Nu har polisen fått tag på ägaren till huset utanför Landskrona, där tiggare hade flyttat in. Denna har sagt att hon inte har gett något tillstånd till inflyttning, så polisen ska ta itu med de som bor där. De ska ut.
23.4.2015
Nu ska tiggarna bort från ödetomten i Malmö. De har till måndag den 27 april på sig att försvinna. Det är förbjudet att campa, övernatta och bo på denna tomt. De får bo inomhus om de behöver under tre nätter och åttio platser är reserverade för detta. Att de bor där är en hälsofara för dem själva och många klagomål har kommit in. Bilden nedan är från ödetomten. Här kan ni läsa mer om tiggarna i Malmö.


Romers sopor i Malmö på ödetomt. Ser ni den vita katten?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar