söndag 25 oktober 2015

Manifestation mot hat

Hela Trollhättan ställer upp på manifestationer mot hatet. Vänstern anordnar olika tillställningar. För fem år sedan hade det varit självklart att delta i detta, men som det ser ut nu i Sverige så klumpar det sig lite i halsen. Jag har sörjt tillräckligt det gamla Sveriges försvinnande och kan inte ställa mig på samma sida som vänstern. Även om de säger att det inte ska vara partipolitiska tillställningar i Trollhättan. Men så blir det ändå. 

De senaste fem åren har det gamla Sverige försvunnit och ett nytt kommit istället. Ett där en 17-åring inte kan få åka ifred från jobbet utan blir mördad av en invandrad arbetare, ett där en mamma och hennes son inte kan få åka till Ikea i Västerås och köpa möbler till hans nya lägenhet utan att bli knivmördade av en asylsökande som har fått nej. Ett där en man invandrad från Eritrea är misstänkt för mordet på en kvinna i Strömsund. Ett där en 17-årig invandrare från Vietnam mördar en 26-årig mamma. Han har erkänt. Och så var det invandraren från Kongo, som dödade sin ex-flickvän och sedan flydde utomlands. Han är fasttagen nu. Ungefär en tredjedel av morden är knutna till någon med invandrarbakgrund. De invandrade är överrepresenterade i Sverige i våldsstatistiken. De här ovan nämnda morden är några som har skett sedan i somras.

Detta är inte så märkligt. Det är klart att det blir kulturkrockar när vi tar in så många nya människor i samhället, självklart kostar detta både i människoliv och i pengar. Det blir våldsamt när man trycker in människor i nya sammanhang. Djur är likadana. Det blir konflikter i djurparker om man tar in djur tillsammans, som inte känner varandra. Det är så enkla mekanismer, som vi har lärt oss att förneka när det gäller människor. Vi är inte som djur. Varken män eller kvinnor. Vi är förståndiga och snälla, tar inte till våld. Jo på vissa sätt är vi som djur när vi blir pressade och utsatta. Och det är alldeles nödvändigt att vi är det. Som djur. Men vi måste också begripa när det går för långt med för stora nya människomassor på ett ställe. Innan våldet tar över. 

Majoriteten av människor i Sverige är inte dumma. De har begripit detta nu. De vet att vi kommer att få betala för att det kommer så många nya till Sverige. Budgeten för mottagandet av dessa människomassor är lika stor som budgeten för att driva sjukhus i Sverige. Danska tidningar skrev om detta. Sverige ses som ett avskräckande exempel i Danmark. Drygt sex procent av budgeten nästa år kommer att gå till flyktingmottagning. Skatterna i kommunerna måste upp. Svenskarna får betala för sin godhet. Joakim Ruist, som är expert på internationell integration vid Göteborgs universitet, kallar det önsketänkande när politiker säger att detta är en investering för framtiden. Det kommer att bli mindre pengar till skolor, äldre och sjukvård, säger han. Det är så självklart.

Ni som ändå vill ha en tyst minut för offren i Trollhättan klockan 14. Gör så! Var tysta och tänk efter. Beklaga att de båda mördade måste falla offer för en dum politik. För att den som gjorde detta mot dem inte kunde inse att det gick att göra på något annat sätt. Att han tyckte att han måste göra något och var för ointelligent för att inse att han inte behövde mörda. Gå sedan i demonstration och tänd facklor i Trollhättan ni som vill. Det hjälper inte mot vad som kommer att hända i framtiden. Våldet tar inte slut. Inte när människor inte kan få villkor som gör att de kan leva ordentligt. Att de kan utvecklas både till kropp och själ och begripa att våld aldrig löser någonting. Det går inte att demonstrera bort hat. Det enda som hjälper är tillräckligt intelligenta politiker. 


Det här ljuset tände jag för Lisa Holm i somras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar