torsdag 4 juli 2024

Biden kan inte vinna

 Det blir Trump som blir president igen. Det är ett sorgligt faktum, men när demokraterna inte kan ställa upp med någon annan än en som blandar ihop politiker och säger sig ha träffat döda sådana (Mitterand istället för Macron) och som snubblar och ramlar ganska ofta samt inte kan komma på vad han ska säga riktigt. Så som det var i den senaste offentliga TV-debatten. 

Det är underligt att president Biden ställde upp på denna debatt, före själva utnämningen till presidentkandidat. Det gynnar naturligtvis alla spekulationer om att byta ut Biden mot någon annan mer lämplig kandidat. 

Den yngste presidenten i USA var bara 40plus när han tillträdde, men medelåldern ligger kring 50plus för alla kandidater. Theodore Roosevelt var 42 år när han tillträdde och John F Kennedy 43 år. Donald Trump med sina 78 år är i sammanhanget också en riktig gamling bland kandidater för en andra period. 

Överhuvudtaget så har åldern långsamt ökat för politiker i USA genom åren därför att det är dyrt att betala en kampanj och ifall någon har fått en politisk post så är chansen ganska stor att den får sitta kvar. Särskilt som ganska få röstar i ett amerikanskt val, bara kring 55 procent. Och de röstande känner sig hemma med någon de känner till. Vi får se hur det går då i november 2024, men utgången är inte särskilt oviss. 

Om Biden ska kliva åt sidan nu måste han göra det frivilligt. Det går inte att tvinga honom. Biden lär ha sagt till en nära allierad att han funderar på att kliva av kandidaturen nu. Eller också är det en ballong för att testa läget. Vicepresident Kamala Harris är trolig presidentkandidat i så fall. Det måste hända något inom de närmaste dagarna om demokraterna ska byta kandidat. New York Times tycker att Biden ska lämna kampanjen. 

PS. I morgon fredag ska president Biden intervjuas på ABC. DS. 

Förra året snubblade president Biden på en sandsäck när han skulle lämna scenen efter att ha delat ut diplom. Han har ramlat på cykel också och snubblat när han skulle uppför en trappa till ett flygplan, men han har aldrig skadat sig allvarligt, tack och lov. 

tisdag 2 juli 2024

Folkutbyte eller bara vanlig invandring

 Genom att socialdemokraterna hade hand om invandringen före 2022 så kom det många nya invånare till Sverige. År 2015-16 slogs rekord med 163 000 som sökte asyl. Men fortfarande så invandrar kring 90 000 varje år till landet. Och 27 procent av folket har utländsk bakgrund - antingen födda utomlands eller har två utländska föräldrar. 

Så här har det aldrig tidigare sett ut i Sverige och inte heller har vi haft så mycket skjutningar eller så många mord i gangstersammanhang. Detta är inte någon vanlig invandring som har pågått, utan det har varit beroende av krig utomlands. Och varje gång det kommer vågor av sådant folk till Sverige så blir det problem. Det går inte att bestrida. 

Spelar det någon roll vilken hudfärg en människa har? Nej absolut inte, men det som spelar roll är vilka föreställningar som finns inombords hos olika människor, vilket hudfärg de än har. Nu har också socialdemokraterna kommit med förslag om att riva hus i utsatta områden och göra omplaceringar av människor för att få bort utsattheten. Omkring 550 000 svenskar bor i dessa sk utsatta områden. Staten ska gå in och ordna till nya och fina bostäder. 

Det låter för mig som vi ska tillbaka till 40-talet och de bostäder där jag växte upp för det var bostadsbrist även då. Efter andra världskriget. Så mina föräldrar fick förtur till den nybyggda förorten Björkhagen och en tvåa på 60 kvadrat. Det berodde av att de hade två barn och då hade de rätt till en egen lägenhet. Likadant är det ännu i Sverige. För bostadsbristen har aldrig upphört. 

Folkutbyte är ett fult ord, men det kanske kan användas i Sverige eftersom vi har så många som kommer utifrån och som har andra föreställningar om saker och ting än vi som är infödda sedan länge. Det är ett problem, som inte kommer att gå över av sig självt. 

PS. Freden i Lausanne år 1923 medförde en stor folkomflyttning då 360 000 turkar (muslimer) flyttades från Grekland och 1,4 miljoner greker (kristna) fick lämna Turkiets landområde. Fast de hade bott där sedan Homeros dagar, dvs i tusentals år. DS.

Så här kan ett utsatt område se ut. Detta är Blombacka i Södertälje där en man i 21-årsåldern sköts till döds tidigt i morse. Gangstermord. Offret tillhörde Saltskogsfalangen. 


måndag 1 juli 2024

Nationell samling störst i Frankrike

 Det är inte så märkligt att Nationell Samling blev största parti nu i första valomgången i Frankrike. Landet lider av dålig ekonomi för hushållen. Och Nationell Samling menar att det behövs mindre invandring. Frankrike är speciellt på det viset att landet ständigt har haft invandring sedan kolonitiden då fler än 40 kolonier tillhörde Frankrike. Det gällde Afrika, Västindien, Sydamerika, Nordamerika och Sydvästasien. Kring 8-10 procent har nu utländsk bakgrund. Ingenting dock mot Sverige där kring 20 procent har utländsk bakgrund. Vänstern kom tvåa i valet nu och Macrons mittenallians trea. En ny valomgång väntas nästa söndag. 

För en majoritet i nationalförsamlingen krävs 289 mandat. Eftersom Macrons parti inte fick majoritet i förra valet 2022 har det varit svårt att regera. Macron kommer att sitta kvar som president till 2027 då det är presidentval. Valkretsarna i Frankrike är 577. Nästa val är den 7 juli på söndag. 

Macron har höjt pensionsåldern från 62 år till 64 i Frankrike, impopulärt och folket tror inte längre att de kan förbättra sina livsvillkor. Det kan bli samstyre efter valet på söndag då presidenten och premiärministern kan ha olika partier bakom sig. Macron vill skicka franska soldater till Ukraina, men det vill inte partiledaren Jordan Bardella för Nationell samling. Inte bara missnöjda fransmän röstar på Nationell samling utan det gör också de rika. 

Jordan Bardella är en 28-årig elegant man med rötter i Italien. Men han är född i Frankrike och kan bli nästa premiärminister i Frankrike. Avgörs i valet på söndag den 7 juli. Han har varit ordförande för Nationell samling sedan 2022.