måndag 1 juli 2024

Nationell samling störst i Frankrike

 Det är inte så märkligt att Nationell Samling blev största parti nu i första valomgången i Frankrike. Landet lider av dålig ekonomi för hushållen. Och Nationell Samling menar att det behövs mindre invandring. Frankrike är speciellt på det viset att landet ständigt har haft invandring sedan kolonitiden då fler än 40 kolonier tillhörde Frankrike. Det gällde Afrika, Västindien, Sydamerika, Nordamerika och Sydvästasien. Kring 8-10 procent har nu utländsk bakgrund. Ingenting dock mot Sverige där kring 20 procent har utländsk bakgrund. Vänstern kom tvåa i valet nu och Macrons mittenallians trea. En ny valomgång väntas nästa söndag. 

För en majoritet i nationalförsamlingen krävs 289 mandat. Eftersom Macrons parti inte fick majoritet i förra valet 2022 har det varit svårt att regera. Macron kommer att sitta kvar som president till 2027 då det är presidentval. Valkretsarna i Frankrike är 577. Nästa val är den 7 juli på söndag. 

Macron har höjt pensionsåldern från 62 år till 64 i Frankrike, impopulärt och folket tror inte längre att de kan förbättra sina livsvillkor. Det kan bli samstyre efter valet på söndag då presidenten och premiärministern kan ha olika partier bakom sig. Macron vill skicka franska soldater till Ukraina, men det vill inte partiledaren Jordan Bardella för Nationell samling. Inte bara missnöjda fransmän röstar på Nationell samling utan det gör också de rika. 

Jordan Bardella är en 28-årig elegant man med rötter i Italien. Men han är född i Frankrike och kan bli nästa premiärminister i Frankrike. Avgörs i valet på söndag den 7 juli. Han har varit ordförande för Nationell samling sedan 2022. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar