fredag 22 januari 2016

Tiggare får el av kommunen

I Karlstad har kommunen stått för framdragning av el och för kostnaden för värmefläktar till EU-migranterna (tiggarna) på Våxnäs camping. Där har de tidigare haft tillgång till toalett och duschar, men ingen värme i sina husvagnar. Nu kan de sova bättre med hjälp av kommunen och kyrkan, som betalar driften av värmefläktarna. Det beräknas kosta kring 1 500 kronor per dygn. Väldigt dyr el för det är vad jag betalade senast för en hel månad. Kyrkan litar till att människor är givmilda och skänker dessa pengar till kyrkan. 

Campingen har varit öppen sedan i oktober för EU-migranter och hemlösa och Karlstad kommun skulle ta ut en avgift på tio kronor per dygn av de boende. Uppemot 60 personer kan bo på denna camping och Karlstad har öppnat den för att slippa illegala boenden runt om i staden. Förra årets vinter fick tio tiggare uppvärmda baracker att tillgå, men nu är det således husvagnar istället på en camping.

Kommunen menar att det är bättre att ta hand om tiggarna i tre månader, den tid de har rätt att stanna här, än att låta det 50-tal de har räknat in i Karlstad frysa på gatorna. På frågan om det inte är att särbehandla den här gruppen så menar Karlstad kommun att campingen är öppen för alla, som vill bo där. På frågan vad som händer med tiggarna om de stannar längre än tre månader, säger kommunen att det är polisens sak. Karlstad kommun menar att de har nolltolerans mot icke legala boenden i naturen. Kommunen har heller inte möjlighet att ordna boenden för den här gruppen av människor, men uppenbarligen går skattepengar ändå till dem. Ett 20-tal värmefläktar delades ut till de som bor där nu. 

En värmefläkt packas upp av glada rumäner.
Det var Roxana Margarit och Feraro Costel
som fick värme av kommunen och kyrkan.
De lever på att tigga och har två barn i Rumänien
samt väntar ett tredje. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar