fredag 22 januari 2016

Högerextremisternas hålor på nätet

Dagens skratt fick jag av Kristian Ekenberg, 34 år, som har skrivit en betraktelse i Gefle Dagblad, där han tar upp ordet "faktaresistens", som är ett nyord han tror kommer att överleva. Det betyder att en person går på sin känsla och inte på fakta. Denne litar till konspirationsteorier och annat för att bevisa hur världen ser ut och hur den fungerar. 

Så här ser vidrigheternas forum ut
enligt vänsterextremister. 
En av smittohärdarna för denna nya folksjukdom är enligt Kristian Ekenberg "högerextremisternas hålor på nätet". Andra som faller i denna faktaresistensens egen fälla är klimatskeptiker och vaccinationsmotståndare, enligt skribenten. Eftersom han tycker så mycket om fakta och särskilt vetenskapliga sådana trodde jag att han skulle anföra sådana för att stötta sin text. Men inte då.

Han menar istället att han själv till slut riskerar att falla för frestelsen att blunda för fakta när de motsäger hans världsbild. Det verkar som om han redan har gjort det med sina anklagelser utslungade på måfå. Inte lätt att skriva krönikor som varar längre än femton minuter i rampljuset. Han är dessutom kulturredaktör på tidningen, så det är fritt fram för honom att utöva sin alldeles egen faktaresistens på offentlig medieplats. 

Jag väntar med spänning på att få höra mer om högerextremisternas hålor på nätet eller varför människor inte tror på klimatförändringar eller vill vaccinera sig. Fast det är naturligtvis inte kulturredaktörens uppgift att upplysa oss med verkliga fakta. Det är det reella livets reportrar som får göra detta. Eventuellt.

Jag vill bara påminna om en text från andra världskriget: "I mer än fem år har denne man jagat omkring som en dåre i Europa på jakt efter någonting att sätta eld på. Tyvärr finner han om och om igen hantlangare som öppnar portarna till sina länder för denna världsbrand." Detta är Adolf Hitlers beskrivning av Winston Churchill. Faktaresistens på 1940-talet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar