fredag 15 juli 2016

IS massakrerar 80 i Nice

UPPDATERAT
Det är över 80 döda enligt Le Figaro (just nu 84) och minst 50 skadade efter att en lastbil kört in i en folkmassa, som tittade på fyrverkerier i går kväll på Frankrikes nationaldag. Män, kvinnor och barn mejades ned och sedan öppnade gärningsmannen eld innan han sköts ihjäl av polis. Men en andra gärningsman tros ha kommit undan. 

Det finns inget slut på terrorn så länge galningar tror på att det är så de ska komma till paradiset genom att ta död på så många "otrogna" som möjligt. Att människor kan bli hjärntvättade av sin uppväxt är helt klart och att de också kan bli massmördare genom religion är ingen nyhet.
8:05
Terroristen lär vara en fransk-tunisier 31 år gammal och hemmahörande i Nice. Han var känd av polisen sedan tidigare. 
9:04
Chauffören var ensam i lastbilen, som hade hyrts några dagar tidigare. Den ändrade riktning minst en gång under de två kilometrarna på strandpromenaden i Nice för att söka mesta möjliga antal offer.
10:42
Tre dagars landssorg är utlyst i Frankrike av premiärminister Manuel Valls. Både Tyskland och Italien har förstärkt sin gräns mot Frankrike. Omkring ett dussin barn dödades i går och 54 barn är på sjukhus. IS har tidigare uppmanat trogna muslimer att använda bilar ifall de inte fick tag på vapen. De vapen som fanns i lastbilen var attrapper. Terroristen hade dock ett vapen, som han sköt med mot människor och polis. Husrannsakan pågår i gärningsmannens hem i Nice. 
11:16
Flera engelska tidningar och också lokala tidningar i Frankrike har rapporterat att mannen skrek Allahu Akbar. Men SVT tror inte på detta och har inte själva sett detta i franska tidningar. Mannens namn är Mohamed Lahoualej Bouhiel enligt Nice Matin och andra franska medier.
11:32
Nice Matin stavar dock terroristens namn så här: Mohamed Lahouaiej Bouhiel. Här har jag hittat en Mohamed Lahouji Bouhlel på facebook. Han bor och jobbar i Nice och är från Tunisien. Han är gift. 
15:30
Här nedan är namnet på brevlådan där han bodde i Nice. SVT är i stort sett det enda medium som inte har publicerat namnet. De väntar på en officiell bekräftelse. Terroristens facebooksida är nu borttagen.

17:14
Franske åklagaren säger att 202 är skadade i attentatet och av dem är 50 allvarligt och kritiskt skadade. SVT tvivlar på att det är ett terrordåd medan president Hollande i ett tal säger att det är ett terrordåd. 
17:37
Vittnen berättar för Nice Matin att de hörde upprepade rop av Allahu Akbar från gärningsmannen. Berättelser finns på film här. 
19:11
SVT kom ifatt så småningom. De måste ha svårt att skilja på äpplen och päron när de inte tror på andra medier i världen. Utan måste höra en fransk åklagare uttala namnet först på terroristen och nu verkar de också ha godtagit att Frankrike anser att detta är ett terrordåd. Grattis SVT!
16.7.2016
Fyra personer har nu gripits efter detta terrordåd. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP, som citerar källor inom franska rättsväsendet.
10:31
Uppgifter om att IS har tagit på sig terrordådet. IS säger att detta dåd utfördes av en av deras soldater.
IS tar på sig attentatet i Nice
via sin nyhetsbyrå Amaq.
17.7.2016
Ytterligare två personer har gripits vilket betyder att sammanlagt sju personer sitter anhållna. Detta inklusive terroristens fru. 
Här är en översättning av vad Amaq skickade ut
om vad som hände i Nice.
18.7.2016
Terroristens farbror går nu ut och berättar att hans brorson Mohamed  värvades av en IS-rekryterare från Algeriet bara två veckor innan terrordådet. Han blev ett enkelt byte, säger farbrodern eftersom han inte längre bodde med sin fru och sina barn.
21.7.2016
Fem personer ställs inför rätta i dag för att ha haft samröre med terroristen. Omkring 100 utredare arbetar med fallet för att så fort som möjligt få stopp på denna grupp som bistått den döde terroristen. 

Redan i november förra året skrev jag att det var krig. Jo det har hållit på ett tag nu. 

En liten flicka var bland de som dödades. 

1 kommentar:

 1. "DN direktrapporterar: Wallström säger att Sverige kommer att stötta Frankrike."
  jaså? Var inte det en "utomrättslig avrättning"? Som hon kallar det om det händer i Israel?

  "Fordon har använts som vapen förr" Skriver DN:s Johannes Ledel.
  Och han skriver:
  "Terrorforskaren Magnus Norell säger också till TT att tillvägagångssättet inte är ovanligt.

  – Liknande attacker har hänt så sent som förra året i Israel, och i Irak."

  Men av någon märklig anledning, när det händer i Israel, då heter det aldrig "terrorister" eller "terrorhandlingar", utan "attentatsman" och "attentat".
  Liksom litet mer accepterat.

  SvaraRadera