torsdag 13 juli 2017

Bilder på terroroffren i Nice

UPPDATERAT
Paris Match har den här veckan publicerat ett långt reportage med bilder för att i detalj utreda vad som hände i Nice den 14 juli förra året då en lastbil massakrerade 86 människor vid strandpromenaden. Tidningen menar att de vill hedra offren för detta terrordåd medan anhöriga och de dödas vänner menar att detta bara spär på smärtan och sorgen. Tidningen säger att detta rör sig om övervakningsbilder från kameror långt ifrån det som hände.  Ingen identifiering av offren är möjlig.  Dessutom har Paris Match intervjuat människor som har valt att berätta. 

En åklagare kräver nu att hela upplagan av Paris Match ska dras tillbaka. Han företräder familjer till offren. De menar att dessa bilder är en förolämpning mot offren och familjernas värdighet och publiceras bara för att väcka känslor. Men tidningen menar att om de skulle uppmärksamma årsdagen av 11 september skulle de visa flygplanen som tar sikte på tvillingtornen i New York. Precis som att de nu visar lastbilen och hur den rörde sig. Och familjerna och deras vänner kan tycka att den här händelsen tillhör dem, men det är också en kollektiv historisk händelse. Det säger chefredaktören på tidningen Olivier Royant. Det är viktigt att veta vad som hände. Och landet befinner sig fortfarande i ett undantagstillstånd.

Här skrev jag om terrordådet när det hände. 

17.7.2017
Nej tidningen drogs inte in. När någon dör behöver man inte någon påminnelse. Datumet för detta glöms inte bort. Och kanske kan vänner och anhöriga finna någon tröst i att detta också är en kollektiv sorg. Samt att de som överlevde är där och kan berätta. 
Omslaget till Paris Match ett år efter terrordådet i Nice.
De som undkom berättar. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar