torsdag 13 juli 2017

Trendbrott för mord i juli

Bara ett mord har rapporterats i landet den här månaden. Det ser ut att vara ett trendbrott om det inte inträffar fler under resten av månaden. Under de senaste båda åren har det varit kring tre mord i veckan i Sverige, men nu har det rapporterats ett mord i Rissne den 2 juli på en 35-årig man. Ingen är gripen. 

Det vore första gången som mordantalet sjunker sedan ett och ett halvt år när jag började räkna. Många skjutningar har ägt rum, men gärningsmännen skjuter inte för att döda utan skadar de andra främst i benen. Sjukhusen har haft fullt upp med att ta hand om dem också den här månaden, men ingen har dött av skottskador. Kanske har gangstervärlden själv insett att det inte är någon idé att fortsätta med dödandet.
1.8.2017
Jo det blev färre mord i juli fast en mamma dödade sina tre barn i Gårdsten. Ett sådant massmord har knappast inträffat i Sverige. Familjen skulle vräkas den dagen från sitt boende. Men mamman hann först.  Hon tände eld på lägenheten och tog också sitt eget liv. Det sociala anklagar sig självt för detta. Familjen hade stora skulder. Polisen anhöll pappan, men han släpptes senare. Sammanlagt blev det åtta mord i månaden juli och för första gången sedan jag började räkna för ett och ett halvt år sedan sjönk antalet. Men sjukhusen har haft desto mer att göra för knivskärningarna och skottlossningarna har inte sjunkit. De kriminella har lärt sig att skjuta bättre i benen så inte så många mördas.

1. Mord i Rissne, 35-årig man. Ingen gripen.
2. Mord Västervik 37-årig kvinna. Mördaren sköt sig. 
3. Dråp Höganäs man 30-årsåldern. Man gripen. 

4. Mord/dråp Gårdsten. En mamma i 35-årsåldern dödade sina tre barn 2-8 år. Hon begick självmord. 
5. Mord Vårbergs centrum, man ihjälskjuten 20-årsåldern. 
6. Eventuellt mord, inväntas rättsmedicinsk undersökning, Bispgården Jämtland, kvinna 30-årsåldern, en man anhållen. 

Morden i år ligger på 92 hittills i år. Det betyder nästan exakt tre i veckan. Enligt officiell statistik från förra året ligger morden/dråpen, det dödliga våldet på två i veckan i Sverige. Intressant att se om trenden med dödligt våld är på nedgående eller inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar