onsdag 25 oktober 2017

Uppdrag Granskning om utvisade afghaner

Uppdrag Granskning har åkt till Afghanistan för att ta reda på om det är sant som de säger i Ung i Sverige att de skickas tillbaka till döden när ungdomar från Afghanistan utvisas. Det visar sig när de frågar ledaren för upproret mot utvisningarna Fatemeh Khavari att hon menar kanske inte att de dör fysiskt utan att de gör det psykiskt. Alla dör psykiskt, säger hon. 

Från Migrationsverket säger de som de har gjort förut att risknivån ligger inte där så att alla kan få stanna, inte som kriget i Syrien gör. Brustna förhoppningar eller att Afghanistan och Sverige är mycket olika som länder gör inte att alla kan få stanna här. Ibland har dock Migrationsverket fattat felaktiga beslut. Ingen myndighet är ofelbar.

Alla människor i Afghanistan har problem med säkerheten, men de största problemen är ekonomiska. Inte att alla dör. Uppdrag Granskning följer Rohulla som har utvisats till Kabul. Han är enligt vad han säger 17 år, men tre olika länder i Europa har uppgivit honom till 27 år. Han är inte minderårig konstaterades i Sverige och han hade sökt asyl i fem europeiska länder, tre gånger under under falsk identitet. Uppdrag Granskning konstaterar att bara en ungdom som har utvisats har dödats i Afghanistan. Fler än så av dem har begått självmord i Sverige. 

Naturligtvis mår afghaner i Sverige dåligt och det är väl bland annat därför de begår gruppvåldtäkter på varandra här. Femton pojkar har dömts i Sverige för detta under ett år. Detta är ett kulturellt sätt att umgås i Afghanistan för kvinnor finns inte i offentligheten och då våldtas pojkar istället. Vad det gäller våldtäkter som händer i Sverige finns också säkert ett mörkertal, för detta är inget man egentligen pratar om. I Afghanistan är detta förbjudet i lag, men det görs organiserat ändå. Kanske det blir något program om detta också? Det tas inte upp i kväll.

Uppdrag Granskning sänds i kväll klockan 20. Här kan ni se programmet i SVT Play.
Rohulla tillhör de som har utvisats till Kabul.
Han är inte minderårig vilket han fortfarande hävdar.
Faksimil från Uppdrag Granskning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar