onsdag 25 oktober 2017

Vampyrinvasion på Operan och i Malawi

Vampyrer invaderar Operan var nyheten i morse på SVT. Oturligt nog så har Malawi i Afrika också invaderats av vampyrer. Det trodde åtminstone befolkningen så de dödade helt enkelt nio människor som de trodde var vampyrer. Detta visar en del av kulturskillnaden mellan Sverige och Malawi. Här spelar vi detta på Operan och ser det som stor konst att glädjas åt och skrämmas av kanske. Lagom till Halloween har detta premiär. I Malawi är tron på vampyrer rakt igenom en verklighet. En man brändes till döds förra veckan och en annan stenades i Blantyre, landets andra största stad. Tvåhundra människor har tagits av polisen misstänkta för att ha mördat andra. 

Det finns en tro i Malawi på att människor kan suga blod från andra som en ritual för att bli rika. Här har vi kommit en smula längre än så i Västerlandet och gillar att se vampyrer på film i The Twilight Saga. Men ingen tror väl längre att det finns någon verklighet bakom detta? Hoppas jag. Dracula är en historisk verklighet i Rumänien i Vlad III Dracul och han var en förskräcklig man, som levde på 1400-talet. Men detta om vampyrer är historier som Bram Stoker ligger bakom i slutet av 1800-talet. Helt skönlitterära sådana.

Men i mörkaste Afrika råder tron på många onda ting och vi har haft fall av djävulsutdrivning i barn när det gäller människor som kom hit från Kongo. Det hände år 2012 i Borås i Sverige. Inte så länge sedan. Det var en flicka som ansågs besatt och som inte fick röra något i hemmet för hon kunde smitta med sin ondska. Hon kunde också föra smittan vidare till de andra barnen i familjen. Trodde föräldrarna. Hon blev plågad och bunden. Hon fick inte behålla sitt namn utan kallades "häxa". I Kongo var det då ett massutbrott av tro på häxor och demoner. Tiotusentals barn fördrevs från sina hem och blev gatubarn.
Här ska vampyrinvasion råda. En kulturell företeelse
i Sverige. Men i Malawi är det dyster verklighet.
Eget foto från min TV i morse. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar