fredag 9 november 2018

Den här vanliga glödlampan går aldrig sönder

Titta nu på den här glödlampan, som jag alldeles nyss fotograferade på verandan. Lyktan ärvde vi från det gamla hus som stod på tomten. Vi byggde nytt och när huset var klart satte vi dit glödlampan och den har lyst sedan dess. Vi har aldrig bytt den. 

När vi byggde huset? Jo det kom hit i augusti 1990 och stod klart under hösten-vintern det året. Visst är det fantastiskt! Minns förstås inte när vi satte dit denna lampa, men den har lyst under åtminstone 27 år. Inte hela tiden, men tillräckligt länge för att den borde ha gått sönder. Varför gör den inte det? Jag vet faktiskt inte om det beror av den urgamla armaturen från 1950-talet. Eller för att den lyser utomhus. Kanske så. För naturligtvis kan glödlampor ha lång livstid även om de inte är dyra lysdiodlampor. Det sägs ju att det finns en glödlampa som har lyst sedan 1901 om den inte har slocknat nu.

Den kan ni hitta på brandstationen Livermore-Pleasanton i Kalifornien i USA och den är på 4 watt medan den här glödlampan på vår veranda förmodligen är på 40 watt. Minns som sagt inte längre, men ljuset verkar vara av den styrkan. Naturligtvis håller inte saker lika länge nu som de gjorde förr i tiden. För då går tillverkarna ganska snart i konkurs när de aldrig får sälja fler glödlampor eller vad det nu kan vara. Det får inte vara för bra kvalitet och för billigt att använda. Allt måste gå sönder förr eller senare. Helst förr då så att alla köper mer. 

Vår lampa har lyst sedan huset byggdes.
Med samma glödlampa.
Foto Ann Helena Rudberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar