måndag 21 januari 2019

Sverige fick äntligen en regering!

Ordning och reda i ekonomin och alla som kan jobba ska jobba, sade statsminister Stefan Löfven i dag när han presenterade sin regering. Allt är väldigt gott i riket enligt honom för skatterna är låga och statsskulden likaså. Hela landet ska växa och leva, enligt Löfven. Det ska gå att leva, bo och arbeta i hela landet. Bostäderna ska byggas fortare och bli billigare. Sverige ska bli världens första fossilfria nation. Och 1,5-gradersmålet måste nås. Klimatkraven på flyget skärps. Efter 2030 får inga diesel- eller bensindrivna bilar säljas. 

Det lät nästan som om han var miljöpartist istället för socialdemokrat för han räknade upp många fler punkter som handlade om miljön. De stora miljöproblemen ska vara lösta till nästa generation, sade han. Bättre integration var också en punkt. Ett integrationsår införs med intensiv yrkesutbildning och obligatorisk samhällsorientering. Lagen om eget boende begränsas för att det ska blir mer integration. Språkundervisningen ska intensifieras.

Demokratin i Sverige är stark, sade Löfven. Men vi kan aldrig ta den för given. Oberoende journalistik i hela landet behövs. Regeringen är feministisk, menade Löfven. Hatbrott ska motverkas med kraft. År 2020 är Sverige värd för en ny konferens om förintelsen. Ett nytt museum ska inrättas för att detta aldrig ska glömmas. Polisen ska bli 10 000 fler till 2024. Allvarliga brott som begås av unga under 15 ska alltid utredas av polis. Dömda som inte medverkar till behandling och vård i fängelset ska få längre straff. 

Medlemsskapet i EU är ett fundament, en handlingskraftig union behövs. EU-länder som bryter mot EU:s värderingar ska hållas efter. Sveriges internationella arbete för fred och demokrati fortsätter. Sverige verkar aktivt för en reformering av FN. Asylrätten ska vara långsiktigt hållbar och regeringen arbetar för ett gemensamt asylsystem inom EU, som fördelar flyktingar. Biståndet ska vara en procent av BNI.

Nya statsråd i regeringen har tillkommit med miljöpartister sittande tillsammans med socialdemokrater. Anders Ygeman (s) blev statsråd igen som väntat. Inga stora överraskningar annars. Här är hela listan med ministrar: Stefan Löfven (S) – Statsminister
Hans Dahlgren (S) – EU-minister
Justitiedepartementet:
Morgan Johansson (S) – Justieminister
Mikael Damberg (S) – Inrikesminister 
Utrikesdepartementet:
Margot Wallström (S) – Utrikesminister
Peter Eriksson (MP) – Biståndsminister
Ann Linde (S) – Utrikeshandelsminister
Försvarsdepartementet:
Peter Hultqvist (S) – Försvarsminister 
Socialdepartementet:
Lena Hallengren (S) – Socialminister
Annika Strandhäll (S) Socialförsäkringsminister
Finansdepartementet:
Magdalena Andersson (S) – Finansminister
Per Bolund (MP) – Biträdande finansminister
Ardalan Shekarabi (S) – Civilminister
Utbildningsdepartementet:
Anna Ekström (S) – Utbildningsminister
Matilda Ernkrans (S) – Minister för högre utbildning och forskning
Miljödepartementet:
Isabella Lövin (MP) – Vice statsminister, Miljö och klimatminister.
Näringsdepartementet:
Ibraim Baylan (S) – Näringsminister
Jennie Nilsson (S) – Landsbygdsminister
Kulturdepartementet:
Amanda Lind (MP) – Kultur- och demokratiminister
Arbetsmarknadsdepartementet:
Ylva Johansson (S) – Arbetsmarknadsminister
Åsa Lindhagen (MP) – Jämställdhetsminister 
Infrastrukturdepartementet:
Tomas Eneroth (S) – Infrastrukturminister
Anders Ygeman (S) – Energi- och digitaliseringsminister.

PS. Om ni undrar om det var någon med en särskild religion som stod bredvid statsministern så var det kulturminister Amanda Lind (mp). Hon går alltid i dreadlocks. För dagen såg det ut som om hon hade turban eller någon mössa, men det var det uppsatta håret. Hon hyllade bland andra Mehmet Kaplan som "hjälte" och "pionjär" på facebook. Tråkigt! Här skrev jag tidigare om Kaplan. DS. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar