onsdag 20 februari 2019

Swedbank tvättade 40 miljarder i Estland

Swedbank har varit inblandade i att tvätta kriminellas pengar i Estland. Det är SVT:s Uppdrag Granskning som avslöjar detta. Kartläggningen avslöjar hur 50 kunder i Swedbank kunnat slussa motsvarande 40 miljarder kronor genom banken. Det handlar om bolagskunder med dolda ägare och som företräds av målvakter. Det är en massiv skandal som är liknande den som redan har avslöjats i Danske Bank

Swedbank har varit vår bank under många år och det är mycket trist att de är inblandade i denna penningtvätt, vilket gör att svarta pengar kan bli vita genom transkaktioner mellan konton i banken. Under fem månader har SVT och Uppdrag Granskning haft tillgång till dokument som har visat detta.  Danske Bank avslöjades i höstas då med 2 000 miljarder i tvättade pengar och Danske Banks VD fick avgå samma dag.

Då förnekade Swedbanks VD Birgitte Bonnesen att de hade varit inblandade i något liknande, men nu finns det papper på att något liknande har skett under åren 2007-2015. Där finns över tusen högriskkunder, som slussar pengar och har falska årsredovisningar och de som slussar miljoner trots att de inte har någon verksamhet enligt bolagsregistret. Danske Bank har fått åtta månader på sig att stänga filialen i Estland. 

Pengar från skattebrott, bedrägerier och narkotikaaffärer tvättas genom banktransaktioner i flera led för att sedan kunna användas till lyxkonsumtion, mutor och exklusiva fastigheter. Med hjälp av falska företag och målvakter delas pengarna upp och flyttas mellan olika banker. Allt för att göra det svårare att följa pengarnas väg. Detta är en del i den globala ekonomin där kriminella tar över det som borde vara en del av vanlig ekonomi och komma vanliga människor till godo. Detta används också till terrorism. I Sverige misstänks omkring 100 miljarder kronor tvättas varje år.
Uppdrag Granskning sänds i kväll kl 20 i SVT 1 och kan ses redan nu här.

År 2016 fick Swedbanks VD Michael Wolf sparken. Det berodde på omfattande fastighetsaffärer som höga chefer hade gjort vid sidan av sitt uppdrag. Då tog Birgitte Bonnesen över. 

Flera miljoner hittades bokstavligen i en
tvättmaskin i Nederländerna i höstas.
Konkret penningtvätt.
Foto Polisen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar