tisdag 9 februari 2016

Swedbanks VD Michael Wolf får sparken

UPPDATERAT
Detta beroende på de omfattande fastighetsaffärer, som höga chefer har gjort i banken vid sidan av sitt ordinarie uppdrag. Och hur han själv har uppfört sig. Jag är ingen vän av Swedbank får de har fått massor med pengar av oss eftersom vi hade våra huslån i banken. De bar sig inte så bra åt när min sambo dog, vilket jag skrev om här. Naturligtvis går det ingen nöd på Michael Wolf utan han får 20 miljoner i fallskärm. Vi lever i en värld där miljonerna rullar för vissa människor, medan andra inte har någonting. 

Swedbank ska hålla en presskonferens klockan 10 i dag för att reducera skadeverkningarna, som det brukar heta. Swedbank har inte mitt förtroende längre och aktien går ned sedan i går. Swedbank har varit folkets bank och de har drygt 7 miljoner privatkunder, vilket gör dem till största bank i Sverige.
9:32
Här skriver Svenska Dagbladet att Wolf blir vargmat (sic!) för att ordföranden i styrelsen Anders Sundström ska kunna rädda sig själv. Det handlar om makt på hög nivå. Anders Sundström har varit styrelseordförande i banken sedan 2013 och han är en gammal socialdemokratisk räv. Han är född i Sundsvall och 63 år och flera aktieägare i banken vill tvinga bort honom. Det finns en miljardtvist kring Aktiespararna och fondbolaget Robur samt Sundströms privatresor med SCA:s (Svenska Cellulosa Aktiebolaget) privatjet. Det allvarligaste är dock topparna Magnus Gagner-Geeber och Göran Bronners fastighetsaffärer. De båda har byggt upp ett imperium utanför banken.

Finansinspektionen har inlett en granskning av dessa affärer, som kan leda till att banken straffas genom anmärkning, varning eller straffavgift. Planen har varit att Anders Sundström skulle tvingas bort 2017 av aktieägarna. Banken är en ohelig allians av socialdemokrater och finansvärld och det är inte så märkligt om de olika synsätten från politik och ekonomi inte går ihop. Särskilt när människor skor sig själva. Jag kallade själv VD Michael Wolf för Scrooge när han förra året höjde sin lön med mer än 50 procent.
10:44
Det är uppenbarligen kalabalik på banken för de lyckades inte komma igång med någon presskonferens kl 10. Dessutom är det inte en vanlig pressträff utan en telefonkonferens, som naturligtvis fick tekniska problem. Ja, ja. Nytt försök att få detta att fungera kl 11. 
11:10
Ganska meningslös telefonkonferens där Anders Sundström och Birgitte Bonnesen, som nu tar över tillfälligt, sade att Swedbanks strategi ligger fast. Yeah! Och Göran Bronner nämndes som en stark person. Han verkar mera vara en skurk med näsa för pengar, tycker jag. Det hela handlar om en "tempoförändring" i banken, enligt Anders Sundström, inte något allvarligt således. Förändringarna är inte kaotiska enligt Sundström utan det handlar om digital omställning. Det ska tolkas som att det är kaotiskt och att Sundström inte har koll på vad som händer utan skyller på datorerna. Blame game mot maskiner, som inte kan försvara sig. Dåligt! Kundnöjdheten i banken måste bli bättre, sade Anders Sundström. Ja den ligger totalt i botten och har gjort länge, så det kan behövas.
11:30
Medarbetarna har inte heller varit nöjda, enligt Anders Sundström, för de har inte vetat vart banken har varit på väg. Nu går banken in i den digitala världen och då behövs andra personer än förut. Det ska tolkas som att det ska bli ännu svårare att få hjälp på ett bankkontor då av en människa. Att kommunicera med datorer gör ingen människa särskilt glad och redan sköter jag och andra det som tidigare banktjänstemän skötte: vi betalar våra räkningar själva genom datorer, utan att få betalt för detta. Man behöver inte ens träffa en banktjänsteman längre när miljonlån görs upp. 
10.2.2016
Krismöte i dag med aktieägarna, som är missnöjda med Anders Sundström. Ja han har väl lite för stor tröja på sig kanske? I går kollapsade telefonkonferensen för att för många av de som jobbar i banken hade anmält sig till den. De ville veta vad som pågick. Så först blev styrelsen tvungen att gå ut med mejl till dem och be dem låta bli att lyssna på konferensen. Sundström sitter löst som en gammal mjölktand. Hans tid borde vara över.
12.2.2016
Ryktet går att Michael Wolf är polisanmäld, men ingen vill naturligtvis bekräfta detta rykte. Dagens Industri som spred det, från flera källor enligt dem. 
15:09
Enligt SVT är det sant att Michael Wolf är polisanmäld och att denna anmälan har lämnats vidare till Ekobrottsmyndigheten. Om detta stämmer så är Anders Sundström körd, precis som jag skrev där uppe: han sitter löst som en gammal mjölktand. 
16:29
En vissselblåsare inom banken har uppmärksammat styrelsen på att Michael Wolf har burit sig illa åt, men den tidigare VD:n förnekar bestämt att något sådant har hänt. Detta är en del av en smutskastningskampanj menar han.

Läs vidare här om denna hiskeliga historia.
Förra hösten sprack förhållandet till Kristin Kaspersen.
Det går utför för Michael Wolf.

2 kommentarer:

  1. Jag kan vid närmare eftertanke nöja mig med att få halvsparken! Tja, kvartssparken till och med...

    SvaraRadera