måndag 26 oktober 2020

Varför tar inte Peter Wolodarski klimatet på allvar?

UPPDATERAT

 Ja det frågar han sig chefredaktören för DN Peter Wolodarski nu när han har bjudit in Greta Thunberg att ta över hans stol under en dag. Det lär bli i början av december. Jag kan inte läsa resten av det han säger om detta, men han jämför med coronan som alla medier ställde om till blixtsnabbt. Att jämföra jordens klimat med en sjukdom som drabbar världen är lite väl drastiskt. Detta klimat är mer eller mindre som det alltid har varit. Ibland har det varit på gränsen att utrota oss som när supervulkanen Toba fick utbrott för drygt 70 000 år sedan och mänskligheten nästan försvann. 

När ett sådant utbrott sker täcks himlen av aska och temperaturen sjunker över hela jorden. Ett sådant utbrott, som kan hända också i USA i Yellowstone, skulle på minuten få mänskligheten att prata om något annat än att vi håller på att förstöra vårt klimat. Vi skulle få kämpa för att överleva för det skulle betyda att jordens klimat drastiskt ändrades och att isvintrar blev legio. Och det skulle återigen gå att åka skridskor på Themsens is för den som så ville. Den sk lilla istiden som varade under några århundraden och inte tog slut förrän på 1800-talet gjorde att det gick att göra så under många vintrar. 

Planeten jorden har täckts av is med jämna mellanrum och det var inte mer än 10 000 år sedan den senaste istiden, som gjorde att Sverige också täcktes av tre kilometer is. Det är därför landet fortfarande återhämtar sig och höjs i en stor del av Sverige, som trycktes ned under tyngden av isen. Vårt klimat är beroende av många fler faktorer än en sjukdom som corona och det är lite märkligt att jämföra dessa båda. 

Att låta en klimataktivist ta över DN för en dag lär inte skapa varken ett bättre eller sämre klimat. Faktorerna som omvandlar vår jord är alldeles för många och stora för att människor ska kunna påverka detta. Det är dags att ta det lite piano när det gäller klimatet och inse att planeten kan ta död på oss om den så önskar. Fast jorden har knappast några önskningar utan är också som planet styrd av de fysiska naturlagarna. Människorna är många snart 8 miljarder på jorden, men att vi skulle ha någon avgörande förmåga att styra klimatet är bara nys. 

Den här artikeln från Klimatupplysningen driver en smula med DN och påståendet att människor flyr från Kalifornien på grund av klimatförändringarna som både får bränderna att bli värre än förut och havet stiger dessutom. Men bloggar kan skrika sig blå och försöka upplysa människor. Det hjälper inte mycket mot den tid vi lever i där aktivisterna och propagandan säljer lösnummer. Så här skriver Johan Montelius från KTH:

"På samma sätt som kyrkan ständigt påminde om arvsynden förmedlar DN en bild av att alla naturliga förändringar är till det sämre och att det är vårt syndiga leverne som är orsaken. En dystopisk beskrivning, med mycket bra bilder, ger naturligtvis en känslomässig respons och det är kanske den den responsen som man är ute efter. Det finns ett amerikanskt begrepp inom tidningsvärden som heter “Hey Martha”; den bästa artikeln skulle få gubben hemma vid frukostbordet utbrista “Hey Martha – listen to this.”  – det är en bra artikel. Det finns ingen redaktör som kan argumentera emot en artikel som väcker känslor och får läsaren att dela med sig av det de just läst."

28.10.2020

Inte heller inne på DN:s redaktion är alla med på tåget med Greta Thunberg som chefredaktör. Det spelar ingen roll att hon har en "överrock" bestående av en grupp och att Wolodarski inte ger upp sitt utgivaransvar. Svenska Dagbladet skriver att det inte handlar om klimatet eller om Greta Thunberg utan om att släppa in en aktivist i tidningslokalerna. Vem blir nästa politikkändis som släpps in för att propagera för sina frågor? Miljöpartiets Lövin eller Bolund?

Sådana här skräckbilder får numera grundskoleelever ta in. Förr i tiden så hade man bilder i skolan av vad som hade hänt på jorden. Inte propaganda om vad som var teoretiskt sett var möjligt att hända. Att skrämma barn med detta är förfärligt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar