tisdag 27 oktober 2020

Frankrike hyllas för att landet försvarar yttrandefriheten

 Naturligtvis behöver vi ett land som Frankrike, som har en stor befolkning av muslimer, men som står upp för yttrandefriheten i samband med det bestialiska mordet på läraren Samuel Paty. Ett mord som gjordes med religiösa förtecken. Religion är aldrig tänkt att skapa krig eller mörda någon, men det har blivit fallet ändå genom motsättningar mellan kristendom och islam.  Islamister som alltid är ute efter makt i den råaste formen. Och vänder sig också mot sina egna trosfränder för att uppnå denna makt. 

President Erdogan i Turkiet har ställt sig i spetsen för denna råa form av islam och förolämpat president Macron genom att mena att han behöver psykiatrisk vård. Jag har länge tyckt att Turkiet har varit inne på fel spår och deras önskan att bli medlem i EU var inte ens för flera år sedan något som var möjligt med denne diktatoriske president, som vill grunda ett nytt kalifat. Turkiet har liksom andra mellanösternländer varit västerländskt inriktat, men går nu med stormsteg åt ett annat håll. 

Religion är i värsta fall en propaganda som gör att motsättningarna mellan folk ökar. Det är bra att Frankrike nu i skarpa ordalag protesterar mot det absurda i synen på kristna som några man kan mörda om de upprätthåller de lagar om yttrandefrihet som finns. Som Frankrikes ambassadör i Sverige så riktigt uttryckte sig: detta handlar om terror och halshuggningen av en lärare. Och hädelse är inte ett brott varken i Frankrike eller Sverige. Men nu försöker islamister få det att handla om religion istället för terror. 

Världens människor måste gå vidare till något annat än kollektiva religioner som styr dem. Vare sig de är politiska eller religiösa eller både och. Men det verkar som dit är det ännu så länge långt. Först när människor vänder sig bort från den djupt liggande föreställningen att en stor man eller kvinna ska rädda världen så har mänskligheten gått vidare till något annat. Och kan låta bli att dyrka medmänniskor och ställa dem på piedestaler och göra dem heliga. 

Ingen tro handlar om att ta död på andra människor, men så kan all tro förvanskas när det blandas ihop med makt. Religion borde vara något privat, inte något kollektivt som blir politik. Men tyvärr så begriper inte mänskligheten ännu detta. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar