torsdag 26 november 2020

Vilken tur att fotbollen har hjältar som Maradona

 Diego Maradona är död. Han dog av hjärtsvikt vid 60 års ålder beroende på att han hade levt ett hårt liv med missbruk ända sedan tonåren. Han är hjälte i Argentina och jag såg nyss bilen med honom susa förbi i TV-rutan till presidentpalatset i Buenos Aires där människor ska kunna defilera förbi honom. Att ett folk kan förenas i sorg är bra. Då blir de upptagna med den känslan. Och eventuellt kan andra känslor försvinna och människor tycka bättre om varandra. 

Detta med att fotbollen har hjältar är istället för att kriga. Landskamper utförs på planen och är substitut för att män (och numera även kvinnor) går ut i krig och dödar varandra. Männen har haft detta behov sedan urminnes tider att besegra varandra. Någon gång kanske vi lyckas komma förbi detta. Maradona var ingen bra människa förutom på planen då. Han drogade sedan tonåren och hade det trassligt privat. Förra året sade han att han inte kommer att lämna något arv efter sig. Han skulle skänka bort pengarna. Kanske finns det heller inget arv för han är skyldig italienska staten 300 miljoner. 

Att sluta betrakta människor som heliga och Gud som i Maradonas fall är väl slutet på mänsklighetens tillkortakommanden. Men det är naturligtvis bättre att människor samlas kring en fotbollsplan eller kring TV-apparater än att de går ut och skjuter, våldtar och rånar varandra. Argentina har utlyst tre dagars landssorg. Vila i frid Maradona!Diego Maradona är död i hjärtsvikt. Han fördes i ilfart till palatset i Buenos Aires efter obduktionen för att människor skulle få ta farväl av honom. Så som man hyllar stora män. Bilden från SVT denna morgon. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar