onsdag 13 april 2022

Skurkoligarken Deripaska hjälpt av regeringen

UPPDATERAT

 Nu faller ridån kring ryska skurkar som Deripaska, som den svenska regeringen försökte hjälpa från sanktioner genom att kontakta USA:s regering under 2019. Allt för att jobben inte skulle riskeras i Sundsvall i Deripaskas företag aluminiumsmältverket Kubal. Vad som helst går an bara det ger jobb menade då socialdemokraterna Damberg och Linde, som är ministrar i sittande regering. Också understöd till Deripaska som anklagades för inblandning i presidentvalet i USA 2016, för utpressning och mutor i maffialiknande stil. Deripaska fanns på USA:s sanktionslista redan 2018, men EU satte honom på samma lista den 8 april i år. 

Genom EU:s undfallenhet har Putin tyckte att det var läge att starta krig i år mot Ukraina. Han inbillade sig att det inte skulle bli så stora reaktioner. Svensk undfallenhet har varit legio sedan andra världskriget då vi inte satte oss till motvärn mot Hitler, utan släppte igenom tyska trupper, som fick åka tåg genom Sverige upp till det ockuperade Narvik i Norge. Allt för att slippa krig. 

Nu får vi hoppas att regeringen begriper att det är vettigt att gå med i Nato. Finland lär göra det strax. Och i dag möts svenska och finska statsministrarna Andersson och Marin i Stockholm. Samtidigt presenteras en redogörelse hur Finland ser på den säkerhetspolitiska säkerheten för riksdagen i Finland. Det ger underlag till att besluta om Finland ska gå med i Nato. 

Världsläget har svängt på ett par månader. President Joe Biden kallar nu kriget i Ukraina för ett folkmord. Ingenting som gällde förut är giltigt längre. Det är en enormt stor maktkamp som väntar i Ryssland, för det här kan inte sluta väl för Putin. Han såg i går sjukare ut än förut med ett blekfett ansikte, som om han går på droger. Eller också är han sjuk nu när han fyller 70 år snart och att det är därför han försöker få till ett eftermäle som Rysslands stora segrare. Han pratar likadant som förut att allt går enligt planerna, men inte många vettiga människor kan tro längre på vad han säger. Men han tänker utropa en seger på det historiska  datumet den 9 maj, segerdagern i det Stora Fosterländska kriget, då Tyskland kapitulerade under andra världskriget. Vad som än händer. 

12:44

En PR-byrå skickade brev till regeringen för att uppmana dem att stötta företaget i Sundsvall. Detta genom att sätta stopp för USA:s sanktioner. Ordföranden i Deripaskas företag Lord Gregory Barker var den som stod bakom detta och han blev rikligt belönad av både aktieägare och av Deripaska för sitt jobb. Han lämnade sin post först i mars 2022 när han kritiserades för sitt uppdrag. Han är även medlem av det konservativa partiet i Storbritannien. Det påminner mycket om en del deckare, där överklassen alltid är skurken. 

13:47

Statsminister Magdalena Andersson sägs redan har bestämt sig för att gå med i Nato i juni 2022. Detta enligt Svenska Dagbladet.  Jag hoppas att ingen ska behöva göra det som min pappa gjorde när han gifte sig med min mamma. Han gjorde det i uniform, för detta var våren 2045 och det var fortfarande inte fred i världen. Jag befann mig i mammas mage och de var "tvungna att gifta sig" som det hette på den tiden. Tack och lov var det fred i Europa åtminstone när jag föddes. 

Krigets Ukraina. Bild från nyheterna i morse. Det är som om Sverige skulle anfalla Danmark av någon märklig anledning. Bara för att vi tyckte att landet tillhör oss. Och att Sverige återigen skulle bli en stormakt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar