lördag 23 september 2023

Flera slukhål vid Stenungsund

UPPDATERAT

 Det var i natt som E6:an inte kunde hålla emot längre för leran under vägen var underminerad av mer regn än vanligt och flera slukhål uppstod. Eftersom hela Västkusten har varit havsbotten är leran påverkad av saltvattnet och kan bli kvicklera som ger efter. Min pappa som också var journalist skrev redan 1950 om Surteraset då 30 hus drogs ned i leran och gav sig iväg mot Göta älv. Han liftade med flygvapnet från Barkaby för att komma dit snabbt. En människa omkom. Nu är tre människor skadade och chockade. Och elen är bruten i ett stort område. 

Det här är väl en omställning för att klimatet har ändrats. Nej det har det inte. Regn har alltid funnits och leran har gett efter fler gånger. Det har rasat här sedan tusentalet. Det värsta raset som tog flest människoliv var Tuveraset där nio människor omkom. Det hände 1977 innan någon hade kommit på att prata om klimatet som orsak till allt och att det är vårt fel. Naturen är sådan att den kan orsaka problem, särskilt när vägar och hus byggs på lera. På så vis orsakar människor dessa ras också, när inte tillräcklig hänsyn tas till naturen och hur grunden för hus och vägar ser ut. 

10:49

Nu ska de utreda huruvida byggföretaget längst till höger på bilden kan vara skyldiga till detta. Polisen utreder. De lär har sprängt i marken för att lägga denna betongplatta, som skulle vara grunden för en företagsområde. Men de har väl bygglov? Och de är nu själva drabbade (ser ni sprickan och leran) så bygget får nog ställas in. Den här marken klarar inte mer. Det är ju uppenbart. Men vi är bra på att utreda kors och tvärs i det här landet. Att dra saker i alla långbänkar som går. Men det är nog vädret, men inte klimatet som har orsakat detta. Plus människornas klåfingrighet då. 

24.9.2023

Ett företag som skulle bygga en företagspark har tippat schaktmassor mot E6:an istället för att göra som de hade bygglov, bygga en mur och plantera träd ovanpå. Det syns i högra hörnet av bilden nedan att raset startade där de har lastat av schaktmassor från 132 000 kvadratmeter mark, som skulle bebyggas. Så människors okunskap om vad de fick göra har orsakat detta eller också har de struntat i det. Märkligt! Ingen som kollar vad som pågår tydligen. Lastbilschaufförer har ju inte något ansvar utan någon chef. Och kommunen kollar inte? Nej då det gör de inte.

11:16

Jag tror inte det var tur att det hände på natten som SGI (Statens Geotekniska Institut) säger. Skyddsänglarna gjorde nog vad de skulle och kunde. 
Här syns att ett stort område är påverkat av ras. E6:an är avstängd på obestämd tid. Burger King går knappast att nå i dag. Detta område ligger vid Stenungsundsmotet vid Stenungsund. En bensinstation ligger också illa till. Ser ni den blå bussen som står på vägen längst upp i bild. Tur att den kunde stanna! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar