onsdag 10 januari 2024

Per Sundgren (v) har inte ersatts av banken

UPPDATERAT

Per Sundgren och hans fru blev av med 100 000 kronor för mer än ett år sedan och har ännu inte ersatts av banken. Det handlar inte om pengarna säger Per Sundgren, som är vänsterpartist, utan om principen att inga som blir lurade ska bli av med sina pengar. Bankerna ska stå för kostnaden. 

Jo det kan man tycka är en bra princip eftersom bankerna ändå går med vinst och ingen har velat ha den där utvecklingen, enligt Sundgren, som gör att bedragare kan få icke misstänksamma att gå in på sina konton med hjälp av Bank-ID. Och vips så försvinner alla pengar. 

Det har blivit värre också under slutet av förra året då de utvecklade sina bedrägerier till att låtsas ringa från polisen och uppge att den de ringde till var misstänkt för brott eller hade blivit ID-kapad. Släng alltid på luren vem som än försöker luras. Banken ringer aldrig och polisen har inte något synligt nummer om de ringer. 

Ett enkelt sätt att inte bli av med något är att inte ha ett offentligt telefonnummer. Men också att alltid vara på alerten och inte tro på någon man inte känner. Bara att lägga på luren och dessutom kan det anmälas till polisen som försök till bedrägeri. 

En väninna till mig förstod dock vad som var på gång i december förra året så hon gick inte på det. Men nu har Per Sundgren fått ett nytt politiskt mål att sträva mot. Banker är ständiga skurkar i hans värld. Men när han nu är 79 år kan han hjälpa andra fortfarande. För några år sedan skänkte han en miljon kronor till en fond för att öka jämlikheten i samhället. 

För de flesta vore det nog en katastrof att bli av med 100 000 så det känns lite övermaga att säga att det inte spelar någon roll. Många pensionärer har inte ens den stora summan på banken. Ett bra tips i vilket fall är att dela upp pengarna på olika konton. 

12.1.2024

En kvinna i 90-årsåldern blev av med sitt bankkort i Igelboda Saltsjöbaden på onsdagen, för två dagar sedan. Inte lätt att vara i den åldern. Hon lurades av en bedragare. Så tråkigt att inte alla kan läsa min blogg. Det skulle skydda. 

15.1.2024

Bankerna ska tvingas ta mer ansvar, menar Expressen. Jodå det tror vi inte på. Bankerna är aldrig skyldiga ens när de har slarvat bort alla pengar. Då får medborgarna gå in och rädda dem. Hela 27 000 har förra året blivit avlurade sina pengar genom bedrägeri. Om man använder mobilt Bank-ID får man inte tillbaka sina pengar i ett bedrägeri. Bedrägerierna har ökat med 25 procent förra året. Det behövs spärrar så det inte går att ta alla pengar från ett konto. Men bankerna blir inte längre rånade för de har inga pengar tillgängliga utan nu är det enskilda som blir utsatta. Bra för bankerna, men eländigt för äldre människor för så många blir föremål för bedrägeriförsök. Hela 25 procent av PRO:s medlemmar. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar