söndag 3 december 2023

Försök inte med oss j-a bedragare

UPPDATERAT

 En väninna till mig drabbades i veckan av de där som försöker ge sig på gamlingar, för vi är ju så dumma och inte vana vid den nya tekniken. Men både hon och jag är högt utbildade och håller reda på vad som händer i världen. Så när hon först fick mejl om att hon hade köpt en hiskeligt dyr mobil så tog hon bara bort det. Men sedan ringer bedragarna också till henne och upprepar samma sak att hon har köpt en mycket dyr mobil och att det är någon som hade försökt lura henne. 

Jag hade bara slängt på luren eller tryckt bort samtalet, för det där är så genomskinligt, men hon ville veta hur de gick till väga och pratade en stund med bedragaren. Jodå det var absolut så att hon hade köpt en mobil - fast det var någon bedragare inblandad - och nu skulle detta klaras upp. Men som sagt ingen av oss är särskilt dementa eller dumma i huvudet så till slut så tyckte hon att det var nog. 

Men naturligtvis måste det vara så att de lyckas skrämma 70plussare till att bli lurade och bedragna och att dessa stackars gamlingar ger ut sina uppgifter, för den här bedragaren påstod förstås att han ringde från en bank. Din bank ringer aldrig till dig och särskilt inte i sådana här ärenden. Så tryck bort samtalet och var glad över att du inte lät dig luras. Min väninna är ordentlig så hon ville anmäla det här till polisen, men det var en och en halv timmes väntetid. Hon pratade också med sin bank och de sade att hennes uppgifter var säkra.

Det här var en man som pratade bra svenska och det är klart att det finns sådana bedragare också. Det ingår i själva bedrägeriet att han försökte lämna ut ett telefonnummer, så att hon kunde ringa och kolla själv. Gå aldrig på det heller för det är naturligtvis ett telefonnummer där det sitter ännu en bedragare som ska lura av dig dina pengar. 

Omkring en halv miljon människor råkar ut för dessa bedrägerier varje år i Sverige. De fanns inte förr i tiden så därför går det att lura äldre. Medan bankrånen i stort sett har upphört för det finns inga kontanter längre i bankerna. Här är polisens upplysning om dessa bedrägerier. 

5.12.2023

Tydligen har de södra förorterna drabbats hårt för polisen fick in 15 anmälningar om sådana brott mot äldre i helgen, men som polisen själva säger finns det säkerligen ett stort mörkertal. Det här kommer fortsätta fram till julen absolut. Så håll i era pengar nu! Ligorna är på gång. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar