onsdag 15 maj 2024

Inga trollkonton i min dator

UPPDATERAT

 Jag har inte sett ett enda av de trollkonton som sd sägs hålla sig med. Antagligen för att jag inte har Tiktok plus att jag använder Facebook samt Instagram till att hålla kontakt med mina närmaste och hålla koll på vad som händer i grannskapet. Youtube går jag in på ibland när jag vill höra någon musik, som jag gillar eller kolla vad Taylor Swift sysslar med (fast hennes musik är inte något för mig). 

Så jag tillhör inte de 27 miljoner som har gått in under januari-mars och tittat för jag visste inte ens att dessa konton fanns. Jag tycker Jimmie Åkesson kan tacka för uppmärksamheten och marknadsföringen nu av dessa konton. Fast han gick till attack och menade att dessa är humorkonton och inte alls är desinformation.  Och dessutom är detta en påverkanskampanj från TV4, enligt Jimmie Åkesson.

Förmodligen är de ungdomar som tittar på dessa konton inte så ini bomben dumma att de går på dem. Eller om de är det så har vi verkligen problem i landet. Jag får associationer till Grönköpings Veckoblad, men det är väl fel kanske. Dit brukade jag gå in när jag ville koppla loss från allvaret i journalistiken och de stränga regler som jag var tvungen att följa i mina artiklar. Och skratta lite. 

TV4 menar dock att detta är som påverkansoperationer från utlandet och det säger också Mattias Svahn forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut. Strukturen, upplägget och dolda avsändare liknar det Ryssland och andra brukar syssla med. Men det verkar i så fall vara min journalistutbildning som har vaccinerat mig både mot skurkar som försöker ta mina surt förvärvade slantar och mot dessa påverkanskampanjer. 

Varje dag strömmar alldeles för mycket bilder och texter in i min dator och i min TV. Så det gäller att granska och sortera allt. I dag till exempel så hade SVT som nyhet att kring 153 000 människor i världen dör av värme. Denna korta nyhet är ju sann i SVT:s värld och dessutom en ny studie från Ploos Medicine, men så kortfattad (fler människor dör av kyla nämligen), för att ingå i SVT:s påverkanskampanj om att vi snart går under för vi är sådana skurkar gällande klimatet. Vi kommer att brinna upp helt enkelt. En ny variation av helvetet. Här en film om klimatet som försöker berätta fakta både med allvar och humor. 

17.5.2024

 Myndigheten för psykologiskt försvar anmäler Kalla Faktas avslöjande till Granskningsnämnden, för att de har använt intervjuer med myndighetens personal ur sitt sammanhang. Intervjuerna rörde inte Kalla Faktas granskning eller rörde överhuvudtaget inte "förhållanden och uttryck inom den svenska informationsmiljön eller svensk opinionsbildning". "TV4:as agerande att medvetet utnyttja inspelat material från andra tillfällen, ett agerande som vilseleder tittare att tro att myndigheten skulle ha uttalat sig om den granskning Kalla Fakta framför, är minst sagt anmärkningsvärt, osakligt samt i uppenbar strid mot gällande medieetik. Särskilt som syftet synes vara att uttalandena ska vidimera den gjorda granskningen." Så skriver myndigheten i sin anmälan till Granskningsnämnden. 

17:05

Jodå socialdemokraterna driver också trollkonton genom sajter som Aktuellt i Politikens företag står bakom. 

18.5.2024

Här skriver Jimmie Åkesson själv på Aftonbladet Debatt om detta. 

 


Faksimil från Dagens Nyheters rubrik och bildsättning av nyheten från TV4 om trollkonton. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar